Kardinál Duka: „Stojíme zoči-voči kultúrnej revolúcii. Vedú ju dedičia Mao Ce-tunga!“ -

Kardinál Duka: „Stojíme zoči-voči kultúrnej revolúcii. Vedú ju dedičia Mao Ce-tunga!“


4. júla 2022
  Cirkev   ,


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

Podľa kardinála Dominika Duku je zbytočné vkladať nádeje do zrušenia celibátu a očakávať, že zavedenie demokratických prvkov do Cirkvi pomôže ozdraviť katolicizmus. Podľa bývalého pražského arcibiskupa Cirkev potrebuje čosi úplne iné. Dnes čelíme kultúrnej revolúcii, ktorá sa snaží zničiť celú civilizáciu.

Zdroh: wikimedia commons

V súčasnosti zažívame veľkú migráciu – a to nielen migráciu ľudí, ktorí chcú vstúpiť do Únie, ale aj migráciu nových ideológií, ktoré šíria všetky inštitúcie,“ povedal kardinál Dominik Duka v rozhovore pre nemecké katolícke noviny Die Tagespost.

Stojíme zoči-voči kultúrnej revolúcii. Protagonistami tejto revolúcie sú duchovné deti Mao Ce-tunga. Ide v nej o úplné zničenie našej ľudskej identity. Ak sa ľudia už nebudú deliť na mužov a ženy, čo za tým bude nasledovať? To je otázka. () Veľkým problémom pre Cirkev je, že väčšina katolíkov je presvedčená, že takýto vývoj prinesie pozitívnu zmenu. () Mladí muži a ženy v kláštoroch a seminároch nie sú pripravení na tieto nové ideológie. Musíme znovu bojovať za kresťanskú civilizáciu, ako to bolo v 16. storočí v čase Tridentského koncilu,“ povedal kardinál.

Podľa kardinála Duku sa Svätá stolica dnes príliš zaoberá technikou a ekológiou, pričom Cirkev nemá v týchto otázkach žiadne kompetencie. Cirkev sa môže vyjadrovať iba z teologickej a mravnej stránky. Podľa jeho názoru treba viac misionárskeho ducha.

Na otázku o prebiehajúcej synode o synodalite odpovedal veľmi skepticky. Ako zdôraznil, v rokoch 1997 až 2005 sa v Českej republike konala veľká národná synoda, ktorá sa pripravovala dlhé roky. Napriek dlhému trvaniu nepriniesla očakávané výsledky.

Keď sa dnes hovorí, že v Cirkvi potrebujeme viac demokracie, odpovedám: Nie!

Ako zdôraznil, Cirkev nemenia hromady dokumentov, ale ľudia. Tak to bolo vždy v dejinách, aj na Tridentskom koncile. Cirkev nezmenili dokumenty koncilu, ale ľudia.

Purpurát sa pri téme synodálneho procesu v Českej republike priamo dotkol aj otázky celibátu.

Pokiaľ ide o diskusiu o kňazskom celibáte, dal som otáznik. Niet náboženstva bez celibátu. Keď sa teraz hovorí, že nie sú povolania, treba povedať, že povolaní je nedostatok vo všetkých kresťanských cirkvách, a v mnohých v ešte väčšej miere ako v rímskokatolíckej cirkvi. () Som presvedčený, že ani zrušenie celibátu, ani kňazské svätenie žien nie je cesta, ktorá by tento problém vyriešila,“ povedal kardinál Dominik Duka.

Podľa die-tagespost.de

***

Portál Christianitas.sk odporúča:

Taliansky historik a profesor, Roberto de Mattei prináša v knihe Druhý vatikánsky koncil. Doposiaľ nenapísané dejiny (slov. vydanie – Nadácia Slovakia Christiana), ucelený pohľad na udalosť, ktorá zásadným spôsobom ovplyvnila život v katolíckej Cirkvi v druhej polovici 20. storočia a nemalou mierou naň vplýva i dnes.

Záujemcovia si môžu túto vysokohodnotnú knihu objednať na adrese: https://www.christianashop.sk/druhy-vatikansky-koncil-doposial-nenapisane-dejiny/

***


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Otvorený list slovenských katolíckych aktivistov najdôstojnejším otcom arcibiskupom a biskupom

Pri Ríme sa konala „Synoda farárov“. Expertom tam bol Mons. Tomáš Halík, veľký priateľ pokroku a slovenského národa. Cirkev aj my sa musíme zmeniť…

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti