Americký súd potvrdil opodstatnenosť náboženskej výhrady vo svedomí voči vakcínam u príslušníkov špeciálnych jednotiek -

Americký súd potvrdil opodstatnenosť náboženskej výhrady vo svedomí voči vakcínam u príslušníkov špeciálnych jednotiek


9. januára 2022
  Krátke správy


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

Ešte v pondelok zablokoval federálny sudca v Texase možnosť potrestať príslušníkov vojenských špeciálnych jednotiek známych ako Navy Seals, ktorí sa odmietli zaočkovať vakcínou proti covidu z náboženských dôvodov. Sudca Reed O’Connor tak rozhodol v prospech sťažnosti, ktorú podalo 35 príslušníkov tejto jednotky – tých chcelo potrestať samotné ministerstvo obrany USA spolu s velením vojenského námorníctva. Vojaci pritom čelili celej sérii disciplinárnych procedúr len preto, že sa odmietali dať zaočkovať a to z náboženských dôvodov.

First Liberty Institut, čo je organizácia brániaca slobodu vierovyznania v Amerike, ktorá vojakov právne bránila, toto rozhodnutie privítala s aplauzom. Vyhlásila:

Nútiť službukonajúcich pracovníkov vybrať si medzi svojou vierou a službou svojej vlasti je v rozpore s ústavou ako aj s americkými hodnotami.“

Agentúra Reuters ďalej uvádza, že stanovisko Pentagonu k celej záležitosti sa jej nepodarilo získať. Sám sudca O’Conor sa k svojmu verdiktu vyjadril nasledovne:

Príslušníci Námorníctva sa v tomto prípade snažia obhájiť práve tie slobody, ktorých ochrane tak veľa obetovali. Pandémia Covid-19 neposkytuje vláde žiadnu licenciu na zrušenie týchto slobôd. V prvom dodatku (ústavy) neexistuje žiadna výnimka pre Covid-19.“

V americkej armáde sa celkovo veľmi rozšírilo odmietanie vakcíny proti covidu práve z náboženských dôvodov. Ako upozorňuje portál Church Militant, každá časť armády obdržala tisíce žiadostí týkajúcich sa odmietnutia vakcíny práve z tejto príčiny. Množstvo vojakov, ktorým tieto ich námietky nariadení zamietli, už opustilo rady vojska: „Minulý mesiac začalo námorníctvo a letectvo prepúšťať neočkovaných členov,“ uvádza známy katolícky portál sídliaci v Detroite.

Príslušníci Navy Seals neboli v boji za svoje práva tak úplne osamotení. Dostávalo sa im širokej podpory, najmä z radov politikov Republikánskej strany, ktorí dokonca vyšli s vlastnou petíciou na podporu vojakov. Známy texaský senátor Ted Cruz ďalej vyhlásil:

Povinné očkovanie núti týchto jednotlivcov, ktorí zasvätili svoje životy ochrane krajiny, vybrať si medzi nasledovaním svojho úprimne zastávaného náboženského presvedčenia a faktickým prepustením, stratou svojho povolania a zničením svojho finančného zabezpečenia.

Vláda dala všetkým príslušníkom vojska čas na zaočkovanie do polovice decembra 2021, potom začala s masívnym prepúšťaním. Napriek tomu bolo ešte začiatkom decembra viac ako 27-tisíc príslušníkov vojenského námorníctva, letectva a vesmírnych síl stále nezaočkovaných. Jeden z veliacich dôstojníkov sa vtedy pre stanicu NBC News vyjadril:

Máme tisíce vojakov, ktorí v podstate odmietajú platný rozkaz na zaočkovanie – nikdy predtým som nič také nevidel. Je to veľmi znepokojujúce.

Napriek tomu sa do stanoveného termínu dalo zaočkovať až 21 % váhajúcich vojakov, takže nezaočkovaných príslušníkov americkej armády sú po decembri už len približne 4 percentá.

MG

Zdroj: Reuters, Church Militant, NBC News, titulný obrázok – sadefenza.blogspot.com


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Otvorený list slovenských katolíckych aktivistov najdôstojnejším otcom arcibiskupom a biskupom

Pri Ríme sa konala „Synoda farárov“. Expertom tam bol Mons. Tomáš Halík, veľký priateľ pokroku a slovenského národa. Cirkev aj my sa musíme zmeniť…

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti