Pripomíname si 45 rokov od smrti blahoslaveného mučeníka Vasiľa Hopka -

Pripomíname si 45 rokov od smrti blahoslaveného mučeníka Vasiľa Hopka


23. júla 2021
  Krátke správy

Dnes si pripomíname 45 rokov od smrti prešovského pomocného a neskôr svätiaceho biskupa, dnes už blahoslaveného Vasiľa Hopka. Svoju dušu odovzdal do Stvoriteľových rúk 23. júla v roku 1976.

Blažený hieromučeník Vasiľ Hopko žil v rokoch 1904 – 1976. Za pomocného biskupa Prešovskej eparchie bol vysvätený 11. mája 1947 v Prešove. Práve 11. máj je určený za jeho sviatok. V nespravodlivom súdnom procese bol uznaný za vinného zo zločinov velezrady a vyzvedačstva a odsúdený na 15 rokov väzenia, s peňažným trestom 20 000 korún československých a konfiškáciou majetku.

V rôznych väzniciach strávil 13 a pol roka. Dvadsať jedenkrát ho prevážali z väzenia do väzenia. Po roku 1968 sa veľkou mierou podieľal na obnovení života a pôsobenia Gréckokatolíckej cirkvi. 14. septembra 2003 ho pápež Ján Pavol II. v Bratislave-Petržalke blahorečil.

Blahoslavený Vasiľ Hopko bol gréckokatolícky biskup. Narodil sa v rodine Vasiľa Hopka a jeho manželky Anny Petrenkovej. V roku 1947 sa stal pomocným gréckokatolíckym biskupom v Prešove. Po násilnom zrušení Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku bol v roku 1950 odsúdený na 15 rokov odňatia slobody, peňažný trest, stratu občianských práv na 10 rokov a prepadnutie majetku. Väznili ho v Bratislave, Ilave, Lepoldove, Prahe, Mírove a vo Valdiciach.

V roku 1964 ho zo zdravotných dôvodov podmienečne prepustili a internovali ho v domácom väzení v Oseku. Po obnovení Gréckokatolíckej cirkvi v roku 1968 pôsobil ako svätiaci biskup. Vladyka Vasiľ Hopko zomrel s podlomeným zdravím v roku 1976 v Prešove. Pochovali ho v krypte katedrálneho chrámu sv. Jána Krstiteľa v Prešove.

BK

Titulný obrázok – Vatican News


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Otvorený list slovenských katolíckych aktivistov najdôstojnejším otcom arcibiskupom a biskupom

Pri Ríme sa konala „Synoda farárov“. Expertom tam bol Mons. Tomáš Halík, veľký priateľ pokroku a slovenského národa. Cirkev aj my sa musíme zmeniť…

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti