Otvorený list hnutiu KDH od jeho bývalého voliča -

Otvorený list hnutiu KDH od jeho bývalého voliča

Matej Gavlák
9. apríla 2024
  Politika

Od svojich 18 rokov, kedy mi podľa zákona bolo umožnené voliť, som do NR SR a Europarlamentu volil len dva politické subjekty: SNS a KDH. Ale aby som bol presnejší, minuloročné voľby boli prvé po zhruba desiatich rokoch, kedy som nevolil Kresťanskodemokratické hnutie. A zdá sa, že tento trend bude u mňa pokračovať.

Ilustračný obrázok, zdroj: snímka obrazovky/youtube.com

Ctení poslanci, europoslanci, členovia KDH,

KDH som volil v rokoch pre hnutie najťažších. Volil som vás za končiacej éry predsedu Hrušovského, kedy ste sa ani nedostali do parlamentu. Volil som hnutie napriek tomu, že malo nízke preferencie a jeho voličské jadro tvorili prevažne „postarší občania“ – hoci ja som mal nejakých 25 – 26 rokov. Nepoznal som nikoho iného vo svojej vekovej kategórii, kto by to „skostnatené hnutie“ volil. Môj hlas ste dostali aj vo voľbách do Europarlamentu, i keď sa mnou zakrúžkovaní kandidáti do Bruselu nedostali.

KDH som volil aj za éry Alojza Hlinu – a to napriek Hlinovi. Dokonca som na svojom osobnom blogu napísal aj obranu KDH, prečo vás volím a vyzývam, aby vás volili aj iní. V článku „Prečo budem voliť KDH“ z 26. februára 2020 som uviedol niekoľko dôvodov:

– historickosť KDH, ktoré vzniklo po páde komunizmu spojením viacerých menších kresťanských zoskupení;

– kvôli osobnostiam minulým, ako bol pán Palko;

– kvôli osobnostiam vtedajším, ako boli disidenti pán Albín Maslňák a pán Branislav Borovský (ktorých som oboch krúžkoval) a ďalší;

– kvôli tomu, že som KDH vnímal ako konzervatívnu „brzdu“ pravicovej koalície, ktorá bola v období po vražde J. Kuciaka prakticky istá.

Na záver som vo svojom vtedajšom článku dodal:

Ak váhate, treba voliť KDH. V slovenskom prostredí ide o jedinečný projekt, ktorého prípadný zánik by bola historická škoda. KDH nie je CDU, slovenskí kresťania nie sú ako tí nemeckí, naši veriaci si podstatu svojho náboženstva (zatiaľ) dokázali uchovať.“ (https://mpgavlak.blog.pravda.sk/2020/02/26/preco-budem-volit-kdh/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_rightbox)

Zhrnuté a podčiarknuté, veril som, že niektoré výrazné osobnosti hnutia ako aj rozumná väčšina členov a poslancov KDH udržia A. Hlinu takpovediac „na uzde“ a hnutie bude akýmsi hlasom rozumu pre „tých druhých“. Samozrejme, KDH sa v roku 2020 už druhýkrát po sebe nedostalo do parlamentu.

Vlani som hnutie nevolil z dvoch dôvodov: po Matovičovsko-Hegerovskej (a Ódorovskej) hrôzovláde som nemal ani najmenšiu chuť voliť „pravicovú alternatívu“ a SNS mi vďaka projektu spájania prišla ako zaujímavejšia alternatíva. Nad hnutím KDH ako takým som však palicu nelámal. No z toho, čo sa s vami deje teraz som úprimne šokovaný.

Ctení členovia KDH,

keď sa vlani po voľbách utvárala koalícia Smeru, Hlasu a SNS, prakticky ihneď ste vylúčili akúkoľvek spoluprácu s ňou. Nie, PS a SaS sú vám bližší. Namiesto toho, aby ste sa pokúsili na víťazovi volieb niečo si vydobyť napríklad ohľadom potratového zákona, ste sa nielenže dobrovoľne, ale úplne jednoznačne a bez váhania vrhli do náruče najväčších potratových stúpencov ideologických frankenštajnov z opozície.

Životy nenarodených sú vám – ako sa zdá – úplne ukradnuté. Nestoja vám ani za krátke zamyslenie. A prečo? „Lebo Fico“. Otrepaná fráza, ktorá po vakcinačno-lockodownovom orvellistane (ktorý ste, mimochodom, podporovali) úplne stratila akúkoľvek moc. „Lebo Matovič“, „Lebo Šimečka“ znie dnes oveľa desivejšie.

Avšak to, čo ste predvádzali pred prezidentskými voľbami, to už bol úplný bizár. Prakticky celá slovenská verejnosť sa nad vami pozastavuje, z každej strany do vás kopú: ale nie kvôli tomu, žeby ste hájili Krista a Jeho Zákony; lež kvôli tomu, že ste sa tomuto svojmu poslaniu až groteskne spreneverili.

Predseda Majerský nemá problém otvorene označovať Korčoka za pro-life kandidáta. Takže pán predseda KDH nevie ani len klamať. Na klamstvo, pán predseda, ak to neviete, musíte povedať 9/10 pravdy a zostávajúca kritická desatina je tá lož. Lenže hovoriť o Korčokovi, že je pro-life, je ako tvrdiť, že modrá je vlastne zelená. Ani nemluvňa vám na to nenaletí.

Skutočnými hviezdami KDH sa však počas korčokiády stali predovšetkým pán Mikloško a pani Holečková. Martinu Holečkovú som predtým vôbec neregistroval, no jej spartakiády pred voľbami prezidenta sa zapíšu do dejín. Prázdna to pani s falošným úsmevom, avšak vďaka svojim „správnym názorom“ hviezda liberálnych denníkov. Človek sa len sám seba pýta, či sa táto „zástupkyňa kresťanov“ v parlamente vie vôbec prežehnať?

Rád by som ešte spomenul pána Čaučíka, ktorého som si vážil. V piatok pred voľbami som ho zazrel na omši v jednom kostolíku v Bratislave, kde pôsobia konzervatívni a dobrí kňazi, kde aj veriaci sú skutočne konzervatívne zmýšľajúci. Aké bolo moje prekvapenie, keď som toho istého pána zazrel počas sobotňajšej noci v TV po boku liberálnych elít ako sú Ondrej Prostredník, Lucia Plaváková, Branislav Gröhling či mladý Šimečka – v Korčokovom volebnom štábe. Toto akoby charakterizovalo celých súčasných „Kresťanských demokratov“: cez deň ukazujú inú tvár ako v noci; pred voľbami vyzdvihujú iné priority ako po nich. Len tie kamery ich tentokrát odhalili.

Ctení členovia KDH,

vybrali ste sa na tenký ľad, viete o tom? Pretože v dnešnej dobe je už úplne zjavné rozdelenie kresťanov na konzervatívnych a liberálnych. Akí sú konzervatívni kresťania, to všetci dobre vieme: snažia sa žiť podľa Kristovho Evanjelia, odmietajú bruselské kultúrno-sociálne experimenty, chcú svoje deti vychovávať vo viere a zvykoch, v ktorých boli oni sami vychovávaní.

Ale kto sú potom tí liberálni kresťania? V prvom rade sa hanbia za svoju liberálnu náklonnosť a falošne – ako vlci v rúchu baránčom – samých seba označujú za „konzervatívcov“. Blízke sú im cudzokrajné náboženstvá a zvyklosti, v ktorých vidia istú „krásu“. Sú to synkretisti, ktorí vytesňujú Ježiša zo svojho zorného poľa a hovoria len o akomsi „Bohu“. Čo presne je to za „Boha“ nevieme, ale je spoločný ako pre kresťanov, tak aj pre židov a moslimov. Často sú to hrdí „demokrati“. Z kresťanstva vyberajú len to, čo neirituje liberálnu demokraciu a o slove „hriech“ sa radšej ani nezmieňujú (iba ak pred voľbami).

Liberálni kresťania majú istú agendu, ktorú síce nedeklarujú slovami, ale celkom jasne ju deklarujú svojimi skutkami. Ich cieľom je pripravovať konzervatívnych veriacich, aby „prijali liberálne hodnoty, ktoré sa presadili v spoločnosti“, prípadne sa pokúšajú „reinterpretovať náboženstvo, aby ho učinili relevantným v modernom svete“ (sociológovia náboženských štúdií R. Stark a R. Finke).

Inými slovami, liberálni kresťania sú trójskym koňom liberálov zacieleným na nič netušiacich kresťanov. Konzervatívni kresťania, títo „postsedliaci“, majú byť pomalými krokmi privedení k akceptácii všetkých liberálnych „výdobytkov“ od synkretizmu, cez zelenú politiku až po LGBT ideológiu. Zmeniť sa nemajú len kresťania, ale aj kresťanstvo samotné. Z Ježiša sa má stať predobraz demokrata, z katolíckej Cirkvi zas humanitárna organizácia.

KDH sa dnes vydáva práve po tejto ceste. Nie nadarmo je hnutie označované za politické krídlo hlásnej trúby liberálnych katolíkov. Kresťanskí demokrati riskujú, že nadobro stratia masu konzervatívnych kresťanských voličov ako som aj ja, a zostanú im už len aktivisti, ktorí chcú z kresťanov spraviť liberálov s kresťanským náterom. A tých veru nie je veľa.

Vo svojom živote som volil len KDH alebo SNS. Ale ak sa z vás majú stať kresťanskí synkretisti, tak vás voliť nemienim. Kým sa nespamätáte. Aj keby to malo trvať desiatky rokov. Alebo radšej po 30 rokoch so cťou zaniknite, než by ste mali byť takouto biednou protikresťanskou existenciou. Pretože každý z nás, milí členovia KDH, sa raz bude pred Ježišom Kristom osobne zodpovedať za svoje skutky.

S pozdravom,

Matej Gavlák

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)