Prieskum v USA: Väčšina katolíkov navštevujúcich omše viní zo straty viery v reálnu prítomnosť Ježiša v Eucharistii prijímanie na ruku -

Prieskum v USA: Väčšina katolíkov navštevujúcich omše viní zo straty viery v reálnu prítomnosť Ježiša v Eucharistii prijímanie na ruku


17. októbra 2024
  Krátke správy

Prieskum vykonala „neformálna skupina významných katolíkov“ združená v organizácii Real Presence Coalition. Akcia bola reakciou na prieskum z roku 2019 vykonaný agentúrou Pew Research, ktorý preukázal, že väčšina katolíkov v USA neverí v Kristovu prítomnosť v Eucharistii.

Ilustračný obrázok, zdroj: flickr.com/John Ragai

Výsledky prieskumu, ako aj metodológiu zverejnila Real Presence Coalition vo svojej správe. Prieskum vykonávala agentúra Public Opinion Strategies (POS).

Podľa zverejnenej správy sa prieskumu zúčastnilo 16-tisíc respondentov, pričom 15-tisíc z nich pochádza z USA z diecéz po celej krajine. 97 % opýtaných navštevuje sväté omše aspoň raz za týždeň. 63 percent respondentov boli ženy, len 37 % muži. Väčšina z opýtaných bola staršia ako 55 rokov. Veľká väčšina boli belosi, ktorí sú katolíkmi už od narodenia (v protestantskej Amerike tvoria konvertiti na katolicizmus nezanedbateľnú časť).

Dôležitým faktom však je, že väčšina respondentov sú katolíci navštevujúci Novus ordo sväté omše a nie tradičné latinské sväté omše.

Prieskum bol robený formou otvorených otázok, na ktoré ľudia písali svoje názory. Klasické zaškrtávanie áno/nie tu teda absentovalo.

Na otázku, čo vedie katolíkov k nedostatku úcty a strate viery v skutočnú prítomnosť Krista v Eucharistii zaznievala najčastejšie odpoveď, že za to môže prijímanie na ruku postojačky. Ľudia, ktorí ďalej rozvinuli túto svoju tézu uviedli, že na zvýšenie úcty k Eucharistii by odporučili zaviesť prijímanie po kľačiačky a na jazyk. Mnohí tiež vyjadrili nespokojnosť ohľadom mimoriadnych vysluhovateľov svätého prijímania, pričom vo všeobecnosti navrhli, že Eucharistiu by mali rozdávať iba kňazi a diakoni.

Za ďalší veľký dôvod nedostatku úcty a straty viery v skutočnú prítomnosť Krista v Eucharistii považujú respondenti fakt, že sa prijímanie podáva aj verejným hriešnikom, čo mnohí označili za „škandál“. Veľké pobúrenie v Amerike spôsobujú správy, že sväté prijímanie bez problémov dostávajú Joe Biden či Nancy Pelosiová a podobní, ktorí sú verejnými zástancami potratov, LGBT a transgender ideológií. Respondenti v dovetku viackrát reagovali v tom zmysle, že to poukazuje na „pokrytectvo a slabé vedenie cirkevných predstaviteľov, ktoré podkopáva morálnu autoritu Cirkvi a spôsobuje pohoršenie medzi veriacimi“.

Za tretí najčastejší dôvod označovali respondenti „nedostatok pokory a úcty v prítomnosti Eucharistie“. Do tohto bodu ľudia zaraďovali aj neprístojné oblečenie počas omší, hluk v kostoloch, či predvádzanie sa a nevhodné výstupy priamo počas omše.

Ako posledné dva najčastejšie zmieňované body boli uvedené „ľahkovážny postoj duchovenstva k Eucharistii“ – mnohí duchovní sami neveria v prítomnosť Krista a potom sa neraz k Telu Pána aj správajú neúctivo; a „neschopnosť katechizovať veriacich o premenení“.

Ďalšou otázkou bolo, čo by veriaci odporučili biskupom, aby sa prinavrátila úcta a viera v skutočnú prítomnosť Krista v Eucharistii. Najčastejšie odpovede boli nasledujúce:

1. podpora prijímania Eucharistie na jazyk po kľačiačky (29 % respondentov);
2. katechizovať veriacich (24 % respondentov);
3. podporovať väčšiu úctu k Eucharistii (10 % respondentov);
4. zrušiť mimoriadnych vysluhovateľov svätého prijímania (10 % respondentov).

MG

Zdroj: realpresencecoalition.com, titulný ilustračný obrázok, zdroj – flickr.com / John Ragai


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Catholic Herald: „Na mladých amerických tradicionalistoch nie je nič extrémistické“

Nový kardinál Radcliffe už vytiahol do boja: Obvinil afrických biskupov, že odmietajú LGBT kvôli tlaku ruských, arabských a amerických peňazí v Afrike

Wilhelm Reich – otec sexuálnej revolúcie

Maximilián I. Mexický a jeho hrdinská smrť v Mexiku