Ziemkiewicz: Poľsko musí byť pripravené vystúpiť z EU -

Ziemkiewicz: Poľsko musí byť pripravené vystúpiť z EU


1. augusta 2020
  Krátke správy

Jedným z najvýznamnejších dôsledkov rokovaní o rozpočte na nedávnom samite Európskej únie bola ďalšia federalizácia a centralizácia Európskej únie, varuje poľský publicista a spisovateľ Rafał Ziemkiewicz.

Ziemkiewicz je presvedčený, že výsledok nedávneho samitu EÚ má pre Poľsko pozitívne aj negatívne dôsledky. Zdôraznil, že Poľsko má v súčasnosti silnú ekonomiku, ktorá dokázala prekonať pandémiu vo veľmi dobrom stave, s nízkym poklesom HDP a zvýšením dlhu porovnateľným s ostatnými európskymi krajinami. Dodal, že Poľsko je tiež veriteľmi peňazí považované za jednu z najspoľahlivejších krajín, čo je jeden z argumentov, ktoré umožnili premiérovi Mateuszovi Morawieckemu vyrokovať pri jednaní také veľké sumy pre Poľsko.

Ziemkiewicz však zdôraznil, že argumenty euroskeptikov, že samit bol míľnikom v ďalšej federalizácii EÚ, sú pravdivé. Je to preto, lebo samit umožnil EÚ, aby mala spoločný dlh a dovolil vyberať európske dane.

Publicista je presvedčený, že samit rozbehol procesy, ktoré povedú k marginalizácii krajín ako je Poľsko v rámci EÚ alebo k rozpadu únie. „Ak chceme zostať v EÚ, musíme byť pripravení ju opustiť o štyri až šesť alebo dokonca desať rokov, a to aj „tvrdým odchodom“, ako to už urobilo Spojené kráľovstvo,“ uviedol. Vysvetlil, že ak Poľsko nebude na takúto možnosť pripravené, stane sa terorizovanou, marginalizovanou a kolonizovanou krajinou.

dorzeczy.pl

MH

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Pápežská akadémia pozvala na svoj samit kalifornského guvernéra Newsoma, fanatického obhajcu potratov, LGBT a klimatickej ideológie, ale aj ďalšie sporné osobnosti

Arcibiskup Bober sa zapojil do predvolebnej politickej propagandy európskych biskupov o Európskej únii a voľbách

55. výročie zavedenia Novus ordo missae, 2. časť: Od teórie k praxi

Otvorený list slovenských katolíckych aktivistov najdôstojnejším otcom arcibiskupom a biskupom