Novinky zo synody: Ženský diakonát zatiaľ nie, kritika dokumentu Fiducia supplicans i nedostatku synodality -

Novinky zo synody: Ženský diakonát zatiaľ nie, kritika dokumentu Fiducia supplicans i nedostatku synodality


8. októbra 2024
  Krátke správy

V záplave informácií o nových kardináloch sa prebiehajúca Synoda o synodalite dostala tak akosi mimo „záberu kamier“. Ale aj na nej sa dejú celkom zaujímavé veci, aj keď nie až také radikálne – aspoň zatiaľ…

Ilustračný obrázok, zdroj: fb synoda.va

Prefekt Dikastéria pre náuku viery, kardinál Victor Manuel Fernández sa na otváracom podujatí synody ohľadom ženského diakonátu vyslovil nasledovne: „Poznáme verejný názor pápeža, ktorý nepovažuje túto otázku za zrelú.“ A pokračoval:

Príležitosť pre prehĺbenie zostáva otvorená, avšak v mysli Svätého Otca sú iné záležitosti, ktoré treba rozriešiť ešte predtým, ako budeme hovoriť o možnom diakonáte žien. V opačnom prípade sa diakonát stáva pre niektoré ženy akousi útechou a najrozhodujúcejšia otázka účasti žien v Cirkvi zostáva nezodpovedaná.“

Podľa katolíckeho portálu The Pillar teda Fernándezova odpoveď „nepotešila nikoho“ – tí, čo žiadajú ženský diakonát ho (zatiaľ) nedostanú, kým tí, čo odmietajú túto otázku, sú v ešte väčšej neistote.

Keď už sme ale pri tom ženskom diakonáte – austrálsky biskup Anthony Randazzo sa vyjadril, že sa táto otázka stala pre niektoré minoritné katolícke skupiny na Západe „posadnutosťou“, čím sa iné skutočne dôležité otázky týkajúce sa napríklad aj postavenia žien „dostali mimo diskusie“. Toto pretláčanie ženského diakonátu je podľa neho „škandálom proti Evanjeliu“, ktorý chce zaviesť len „malá skupina s veľmi mocným hlasom“. Podľa Austrálčana je tento tlak liberálnych kruhov „novou formou kolonializmu“, čo určite nezodpovedá synodálnej Cirkvi.

Za skutočne podstatné otázky, ktoré by sa mali na synode riešiť, považuje biskup Randazzo… klimatické zmeny a stúpanie hladín morí, ktoré ohrozuje obyvateľov Oceánie.

Aj kardinál z Maroka, Cristóbal López Romero, sa venoval synodalite: podľa neho je v Cirkvi nedostatok synodality. Aby to nebolo dostatočne zamotané, za najviac nesynodálnu vec považuje prijatie dokumentu Fiducia supplicans, ktorý zaviedol možnosť požehnania vzťahov ľudí rovnakého pohlavia. Arcibiskup sa pýta, ako je možné, že prijatie takéhoto dokumentu „neprešlo synodálnym procesom“?

Bolo by lepšie, keby (dokument Fiducia supplicans) prešiel synodálnou cestou. Nevyšlo to zo synody, ale z Dikastéria pre náuku viery bez toho, aby sme my biskupi vedeli, že to príde, bez toho, aby sme to s nimi konzultovali. Preto nie je ani zvláštne, že proti niektorým častiam bolo veľa reakcií,“ uviedol.

Kardinál vyslovil kritické slová aj na adresu biskupov zo subsaharskej Afriky, ktorí sa voči dokumentu ohradili.

MG

Zdroj: The Pillar, titulný ilustračný obrázok, zdroj – fb synoda.va


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Kniha biskupa de Ségur s názvom Sväté prijímanie, IX. časť

Vedú všetky náboženstvá k Bohu?

O ďalšom novovymenovanom kardinálovi sme písali už dávnejšie. Ten okrem iného vyhlásil, že krst je nepotrebný…

Francúzsko: Ilegálny migrant z Alžírska, ktorý znásilnil maloletú, sa vyhol deportácii. Stačilo povedať, že je transgender a má strach z návratu