Kedysi katolícke Írsko sa rúti do priepasti: Počet cirkevných sobášov klesol na 35 %. Zato New Age svadby (ale aj pohreby) prekvitajú -

Kedysi katolícke Írsko sa rúti do priepasti: Počet cirkevných sobášov klesol na 35 %. Zato New Age svadby (ale aj pohreby) prekvitajú


3. októbra 2024
  Krátke správy

Írsko je asi najdesivejším príkladom toho, kam doviedlo Cirkev pokoncilové „aggiornamento“. Bývalý, viac ako tisícročný exportér katolíckej viery na kontinent aj do celého sveta, sa mení na novopohanskú čiernu dieru, do ktorej sa so zvyšujúcou rýchlosťou rúti celá tradičná írska náboženská kultúra.

Ilustračný obrázok, zdroj: DeviantArt

O katastrofálnom úbytku kňazov aj povolaní sme už písali. Aj o tom, že tento bývalý katolícky národ si ako jeden z mála, ak nie jediný v EÚ odhlasoval homomanželstvá a potraty v referende. Ostatným museli byť tieto lahôdky nanútené zhora, počas desaťročí budovania svetlých zajtrajškov.

Teraz môžeme pozorovať postupujúci rozklad a úpadok cirkevných sobášov a manželstiev. Nová štúdia ukazuje, že len 35 percent sobášov sa v minulom roku uzavrelo v Cirkvi, čo je katastrofálny pokles oproti viac ako 90 percentám sobášov pred 20 rokmi.

Štúdia, ktorú publikoval Iona Institute, organizácia obhajujúca manželstvo a katolícke náboženstvo v írskej spoločnosti. Tá uviedla, že mnoho párov teraz uzatvára sobáše v občianskych obradoch, no mnohé sobáše – „neuveriteľne takmer štvrtina“ – sa odohrávajú v prostredí New Age.

Toto nie je jav obmedzený na Dublin alebo dokonca na iné mestské oblasti, hoci pokles je najdramatickejší v hlavnom meste. V roku 2023 bolo v Dubline 2 898 heterosexuálnych svadieb. Len 263 z týchto obradov bolo katolíckych, asi 9 percent,“ píše Breda O’Brienová.

Už to, že používa delenie na homo a hetero sobáše svedčí o tom, kam dospela írska spoločnosť.

Hoci medzi náboženské denominácie definované štátom patria malé evanjelické a turíčne cirkvi, ako aj moslimovia, darí sa najmä bizarným sektám nedávneho pôvodu, ktoré nie sú denomináciami tak, ako by väčšina ľudí tento výraz chápala:

Napríklad jedna zo skupín, ktorá spadá pod túto kategóriu sa volá Entheos. Založila ju Karen Dempseyová – známa aj ako „plešatá kňažka“ – počas covidových uzamknutí v roku 2020 a prihlásilaúradom ako „inkluzívne, nedenominačné náboženstvo“. Organizácia má teraz 65 oslávencov,“ uvádza správa inštitútu Iona.

Prípadní oslávenci sa musia zaviazať, že budú bojovať proti heteronormativite, rasizmu a homofóbii. V roku 2023 Entheos uskutočnil 623 sobášov.“

To je takmer trikrát toľko ako katolícka Cirkev v Dubline, hlavnom meste Írska.

Štúdia ďalej uvádza: „Páry, ktoré hľadajú miesto pre svadobnú hostinu, sú bežne nabádané k tomu, aby mali obrad priamo v hoteli alebo v podobnom zariadení. Hotel ich potom zvyčajne odkáže na jednu z organizácií New Age… To je kľúčové pre pochopenie toho, čo sa deje.

Nemusí to však byť len tým. Zrejme tu zlyhal niekto dôležitý:

Predpokladajme však, že páry sa uchyľujú k svadobným obradom kvôli pohodlnosti. V takom prípade to predstavuje zlyhanie zo strany Cirkvi, ktorá má správne vysvetliť sviatostnú a zásadne transcendentnú povahu kresťanského manželstva,“ pokračuje štúdia.

Správa Inštitútu Iona na záver hovorí, že kresťania „nemôžeme sa tváriť optimisticky z toho, že mnohí hľadajú alternatívne systémy, z ktorých niektoré sú v rozpore s kresťanstvom, v takom kľúčovom období života, akým je rozhodnutie uzavrieť manželstvo.“

V súvislosti s pohrebmi tiež predpovedá: „Je veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti sa bude oveľa viac pohrebov konať mimo kostolov, aj v rámci obradov New Age. Toto sa už začína diať. Rôzne organizácie New Age, ktoré organizujú svadby, tiež organizujú pohreby, ceremónie prijatia mena a mnoho ďalších obradov, dokonca v jednom prípade aj obrad potratu.“ (!!!)

BM

Zdroj: Catholic Herald, titulný ilustračný obrázok, zdroj – DeviantArt


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Čo si myslíte o literatúre 21. storočia? Nič? Nevadí, viac ani netreba

Kniha biskupa de Ségur s názvom Sväté prijímanie, VIII. časť

Arcibiskup pre Fatima TV: Katolícka Cirkev je jediná správna voľba

Niekoľko pozoruhodných citátov sv. Terezky Ježiškovej