Kardinál Koch vyzýva „ekumenických partnerov“, aby sa zúčastnili na synodálnom procese -

Kardinál Koch vyzýva „ekumenických partnerov“, aby sa zúčastnili na synodálnom procese


27. októbra 2021
  Krátke správy

Predseda Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov očakáva, že úsilie o synodálnejšiu Cirkev bude mať veľký vplyv na ekumenizmus vrátane katolícko-pravoslávneho dialógu. Do celosvetového synodálneho procesu, ktorý inicioval pápež, chce kardinál Kurt Koch zapojiť aj „ekumenických partnerov“.

Teologické a pastoračné úsilie o synodálnejšiu Cirkev má bohaté dôsledky pre ekumenizmus, povedal hierarcha 21. októbra pre nemecký katolícky týždenník Die Tagespost. Zdôraznil, že to platí najmä pre katolícko-pravoslávny dialóg, ktorého základnou otázkou je vzťah medzi synodalitou a primátom. „Z tohto hľadiska by bolo dobré, aby sa ekumenickí partneri zapojili do synodálneho procesu na všetkých úrovniach,“ povedal kardinál Koch.

Pripomenul, že „základným princípom ekumenického dialógu je výmena darov, v rámci ktorej sa môžeme učiť od iných kresťanských cirkví s presvedčením, že špecifické dary dáva Duch Svätý nielen týmto cirkvám, ale celému kresťanstvu“. Pápež František to ilustroval vo svojej apoštolskej exhortácii Evangelii gaudium, v ktorej zdôraznil, že „v rozhovoroch s pravoslávnymi cirkvami sa my, katolíci, máme príležitosť obohatiť, dozvedieť sa viac o význame biskupskej kolegiality a ich skúsenosti so synodalitou“, vysvetlil vatikánsky purpurát. A naopak, podľa kardinála Kocha „v prehlbovaní a posilňovaní synodality možno vidieť dôležitý ekumenický prínos katolíckej Cirkvi pre uznanie primátu rímskeho biskupa aj inými cirkvami“.

Predovšetkým by som chcel, aby tento proces viedol k tomu, že všetci členovia Cirkvi znovu objavia, že krstom boli povolaní samotným Bohom za členov Cirkvi a že na základe krstu si všetci uvedomujú svoje poslanie odovzdávať vieru, a preto sú autentickou Cirkvou, a nie Cirkvou s ručením obmedzeným,“ priznal predseda Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov.

Človek však môže odovzdať len to, čo sám dostal a čo považuje za cenné,“ zdôraznil kardinál Koch. Preto dúfa, že „všetci účastníci synodálneho procesu znovu objavia krásu viery a získajú novú radosť z viery a radosť z príslušnosti k univerzálnej Cirkvi Ježiša Krista“.

Na potrebu stretnutia kresťanov rôznych denominácií v rámci synodálneho procesu, ktorý by spojil nielen katolíkov, poukázal aj brat Alois, predstavený ekumenickej komunity Taizé, ktorý vystúpil 9. októbra v synodálnej sále. Bol jedným z hostí pozvaných do Vatikánu na slávnostné otvorenie synody o synodalite.

Brat Alois pripomenul, že všetci kresťania sú spojení krstom a Písmom v spoločenstve, ktoré je síce nedokonalé, ale veľmi skutočné, aj keď teologické otázky zostávajú nezodpovedané. Poukázal na to, že všetci nosíme poklady v hlinených nádobách a aj v katolíckej Cirkvi existujú veľké názorové rozdiely. Budú plodné, ak sa zároveň bude pokračovať v hľadaní jednoty, aby sa podporil dialóg, ktorý povedie k zmiereniu. Podnietil zvolanie veľkého ekumenického zhromaždenia za účasti kresťanov rôznych denominácií.

MH

Zdroj: KAI, pch24.pl, titulný obrázok – wikimedia commons


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti

Polícia v New Orleans začala vyšetrovať miestnu arcidiecézu – pre podozrenie z pašovania detí sexuálnym predátorom

Dve storočia rasového konfliktu v USA a zlyhanie utópie