Výchova seba samého -

Výchova seba samého


30. mája 2021
  Pokladnica viery

Vykresať vo svojej duši vznešený obraz, ktorý si Boh o tebe predstavil – túto povznášajúcu prácu nazývame sebavýchovou. Túto prácu však môže výlučne každý sám vykonať – nikto iný miesto neho. Iný ti môže poslúžiť radou, poukázať na správnu cestu, ale napokon ty musíš pocítiť túžbu, aby si v sebe vypracoval umelecký obraz, ktorý Boh skryl v tvojej duši.

Sám musíš túžiť po vznešenosti, sile a čistote duše. Musíš poznať svoju dušu, čo je v nej škodlivé a čo z nej chýba. Sám sa musíš dať do práce duševnej výchovy a pritom dobre vedieť, že úspech vyžaduje veľa sebazapierania, napnutia síl a sebapremáhania. Často si musíš odoprieť niečo také, čo by ti dobre padlo; často musíš vykonať niečo také, čo ti nie je priam po vôli a vytrvať so zovretými perami, odporujúcim čelom aj vtedy, keď ten-ktorý tvoj dobrý úmysel opätovne ti vyjde nazmar.

Tihamer Tóth – Rady mladým mužom

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Zázračné a nadprirodzené úkazy v liberálnom tábore po atentáte na Fica: Štváči upokujujú, polarizátori zjednocujú, minulosť sa mení na prítomnosť, len tí slepí ešte nevidia…

Bazilika Bom Jesus v indickej Goi uchováva ostatky sv. Františka Xaverského

Mimoriadna správa: Vatikán vydal nové usmernenia ohľadom nadprirodzených zjavení

Slovenský misionár v Mozambiku pre Fatimu TV: „Čo pre nás robí Marián Kuffa, to je na nezaplatenie“