Ako sa máme zachovať k hlasu svedomia -

Ako sa máme zachovať k hlasu svedomia


8. mája 2021
  Pokladnica viery

So zreteľom na hlas svojho svedomia máme zachovať tieto pravidlá:

1. Hlavné pravidlo je, že nikdy nesmieme konať proti svojmu svedomiu, inač sa dopustíme hriechu. Sv. Pavol apoštol hovorí: „Blahoslavený, kto nemusí sám seba súdiť v tom, čo uznáva za dobré. Všetko, čo nie je z viery, je hriech.“ (Rim 14, 22-23)

2. Keď máme svedomie bludné bez svojej viny, tak môžeme a máme podľa neho konať. Ak niekto myslí, že je štvrtok – hoci je piatok, deň pôstny – a požíva mäsitý pokrm, nehreší, lebo konal podľa svojho svedomia. Je štvrtok a niekto si myslí, že je piatok, deň pôstny a predsa požíva mäsitý pokrm, zhreší – hoci pôstny deň skutočne nie je – pretože konal proti hlasu svojho svedomia. Keď je však naše svedomie bludné vlastnou vinou a blud pri náležitej starostlivosti môže byť prekonaný, nesmieme konať ani podľa svedomia, ani proti nemu, ale predovšetkým musíme sa zbaviť bludu. Napríklad keď inoverec tuší, že je v blude, musí sa usilovať čím skôr pátrať po pravde a svoj blud zanechať.

Katolícka mravouka

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Prečo ctíme Najsvätejšie Srdce Ježišovo?

Organizácia Reportéri bez hraníc tvrdí, že sa na Slovensku prepadla sloboda médií. Skutočne? Žijeme snáď v inom vesmíre a krajine?

Andrej Radlinský a jeho dielo so zreteľom na jeho Nábožné výlevy

Vdp. Štefan Mordel pre Fatimu TV: „Liberalizmus, to nie je sloboda, to je OTROCTVO“