140 sudcov a právnikov už podpísalo výzvu na zachovanie princípov právneho štátu na Slovensku -

140 sudcov a právnikov už podpísalo výzvu na zachovanie princípov právneho štátu na Slovensku


20. januára 2021
  Krátke správy

Výzvu na zachovanie princípov právneho štátu na Slovensku už podpísalo 140 signatárov z radov sudcov, advokátov, akademikov a príslušníkov ďalších právnických profesií.

Za hlavný problém v súčasnosti považujú a uvádzajú to vo svojej výzve: obmedzenia právomoci Ústavného súdu, využívanie skrátených legislatívnych konaní, retroaktívne pôsobenie zákonov v rozpore s princípmi právnej istoty, či neprimerané zásahy do ľudských práv prijímaním protipandemických opatrení.

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava II, Eva Bieliková pre agentúru SITA povedala, že výzva je „spontánnou reakciou na dianie v Slovenskej republike“.

Signatári kritizujú vo výzve postup vlády pri zavádzaní protipandemických opatrení počas núdzového stavu: „Počas núdzového stavu môžu nastať iba také obmedzenia ľudských práv a zmeny v rozdelení právomocí, ktoré sú nevyhnutne potrebné na prekonanie výnimočnej situácie. Účel týchto obmedzení a zmien v rozdelení právomocí musí zároveň v podstate spočívať v prekonaní núdze a v návrate k normalite.“ Podľa signatárov výzvy nie je možné „ospravedlniť obmedzenia ľudských práv a zmeny v rozdelení právomocí, ktoré by nijako nesúviseli s núdzovou situáciou.

Nariadenia Úradu verejného zdravotníctva, pomocou ktorých dochádza k závažným zásahom do ľudských práv, nazývajú „hybridnými aktami“, a poukazujú na to, že tieto nariadenia nepredstavujú zákon. Preto je pôsobnosť ÚZV podľa signatárov v mnohých oblastiach sporná: „Vyhlášky tohto úradu sú síce všeobecne záväznými právnymi predpismi, avšak vzhľadom na osobitný status ÚVZ nie je možné iniciovať preskúmanie súladu jeho vyhlášok s Ústavou Slovenskej republiky a ústavnými zákonmi na Ústavnom súde SR.“

Ďalším problémom je podľa nich zneužívanie inštitútu väzby, na vytváranie nátlaku na obvineného s cieľom získať jeho priznanie, či spoluprácu pri odhaľovaní inej trestnej činnosti. Problémom sú pre iniciátorov výzvy aj výpovede spolupracujúcich svedkov, používané ako kľúčový dôkaz v trestných konaniach proti sudcom a policajným funkcionárom.

Predmetom kritiky sú ďalej: vzťahy orgánov činných v trestnom konaní a médií, relácie medzi politikmi a súdnou mocou, ale aj tzv. reforma súdnictva a súdnej mapy, ktorú presadzuje súčasná vláda a ministerka spravodlivosti Kolíková.

Medzi podpísanými sa nachádza aj bývalý sudca Najvyššieho súdu a podpredseda Ústavného súdu SR Milan Lalík, sudca Okresného súdu Bratislava II Patrik Števčík alebo sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a členka Súdnej rady SR Marcela Kosová. K všetkým týmto signatárom, ako aj k ďalším, napr. Miroslavovi Radačovskému, Judite Laššákovej majú liberálne médiá, ktoré o výzve informujú, politické výhrady. Spájajú ich s buď s bývalou vládou, alebo s aktivitami, ktoré sú v rozpore s liberálnymi a progresívnymi kritériami uplatňovanými EÚ.

BM


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti

Polícia v New Orleans začala vyšetrovať miestnu arcidiecézu – pre podozrenie z pašovania detí sexuálnym predátorom

Dve storočia rasového konfliktu v USA a zlyhanie utópie