Arcibiskup Gänswein vydáva knihu, v ktorej odhaľuje i „temné manévre“ za Benediktovým chrbtom, či tzv. „Vatileaks“ -

Arcibiskup Gänswein vydáva knihu, v ktorej odhaľuje i „temné manévre“ za Benediktovým chrbtom, či tzv. „Vatileaks“


5. januára 2023
  Krátke správy

Po tom, čo arcibiskup Gänswein, dlhoročný sekretár zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI., pomerne šokujúco a otvorene vyhlásil, že Benedikt nesúhlasil s obmedzením latinských omší pápežom Františkom (http://christianitas.sk/arcibiskup-ganswein-obmedzenie-tradicnej-omse-benedikta-tazko-zasiahlo/), prichádza arcibiskup dokonca s celou knihou, kde ozrejmuje fungovanie súčasného Vatikánu a zároveň sa snaží očistiť meno zosnulého pápeža.

Zdroj: fb Arzobispo Georg Gänswein Supporters

Jeho kniha nesúca názov – Nič než pravda: môj život vedľa pápeža Benedikta XVI. – by mala vyjsť v taliančine už v najbližších týždňoch. Oficiálna tlačová správa k jej vydaniu uvádza:

Dnes, po smrti emeritného pápeža, nastal čas, aby súčasný prefekt pápežskej domácnosti povedal svoju vlastnú pravdu o do očí bijúcich ohováraniach a temných manévroch, ktoré sa márne pokúšali vrhnúť tiene na učiteľský úrad a činy nemeckého pápeža a tak konečne odhaliť pravú tvár jedného z najväčších protagonistov posledných desaťročí, ktorý je kritikmi príliš často neprávom očierňovaný ako „Panzerkardinal“ alebo „Boží rotvajler“.“

A zdá sa, že arcibiskup sa chystá otvoriť hneď niekoľko pandoriných skriniek. Vydavateľ knihy konkrétne uviedol, že Gänswein sa bude zaoberať škandálom „Vatileaks“, v ktorom Benediktov vlastný komorník prezradil jeho osobnú korešpondenciu novinárom, škandálmi sexuálneho zneužívania duchovnými a jednou z pretrvávajúcich záhad Vatikánu – zmiznutie 15-ročnej dcéry zamestnanca Vatikánu, Emanuely Orlandiovej.

Kniha má však predovšetkým obsahovať „osobné svedectvo o veľkosti jemného muža, skvelého učenca, kardinála a pápeža, ktorý písal dejiny našich čias“. Bude sa však tiež venovať niektorým „nepochopeným“ aspektom Benediktovho pontifikátu a „opisovať skutočný svet Vatikánu“ spoza jeho múrov. Noviny La Repubblica už stihli vydať krátke úryvky z knihy. V nich arcibiskup Gänswein rozpráva, ako sa snažil odradiť Benedikta od jeho plánovanej rezignácie, o ktorej mu vtedajší pápež povedal už v septembri 2012.

Povedal mi: „Vieš si predstaviť, že som o tom dlho a usilovne premýšľal, preberal som to, modlil som sa za to, bojoval som. A teraz ti oznamujem, že rozhodnutie bolo prijaté a už o ňom nie je možné diskutovať,“ citujú noviny úryvok z Gänsweinovho svedectva.

Gänswein sa zmienil aj o bojoch, škandáloch a problémoch, ktorým Benedikt čelil počas svojho čosi vyše sedemročného pontifikátu, pričom pripomenul, že na začiatku žiadal o modlitby, aby neutiekol pred „vlkmi“, ktorí ho chceli dostať.

Okrem talianskeho jazyka vyjde kniha Nič než pravda: môj život vedľa pápeža Benedikta XVI. aj v nemčine a už teraz sa podnikajú kroky k vydaniu jej anglickej verzie. Autor spolupracoval na knihe s talianskym novinárom Saveriom Gaetom, známym vatikanistom.

Arcibiskup Gänswein stál po Ratzingerovom boku nie menej ako 30 rokov a – azda prekvapivo – nepôjde o jeho prvú knihu. Už mu vyšlo niekoľko kníh okrem iného Cesta kríža, či Ako môže katolícka Cirkev obnoviť našu kultúru.

MG

Zdroj: Los Angels Times, Catholic News Agency, Amazon, ilustračný obrázok, zdroj – fb Arzobispo Georg Gänswein Supporters


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Otvorený list slovenských katolíckych aktivistov najdôstojnejším otcom arcibiskupom a biskupom

Pri Ríme sa konala „Synoda farárov“. Expertom tam bol Mons. Tomáš Halík, veľký priateľ pokroku a slovenského národa. Cirkev aj my sa musíme zmeniť…

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti