The Spectator: „Benedikt XVI. nebol žiaden Boží rotvajler, ale láskavý pápež“ -

The Spectator: „Benedikt XVI. nebol žiaden Boží rotvajler, ale láskavý pápež“


2. januára 2023
  Krátke správy

Prvé januárové dni prinášajú ďalšie zaujímavé názory ohľadom pôsobenia Benedikta XVI., ktoré stoja za zmienku.

Zdroj: fb Peter Kwasniewski

The American Conservative publikoval článok Michaela W. Davisa, ktorý uvádza, že na prvý pohľad sa môže javiť pôsobenie Benedikta XVI. na Petrovom stolci ako neúspešné. Jeho reformy boli za 10 rokov Františkovho pontifikátu už do značnej miery zvrátené. „No aj napriek tomu nepochybujem, že bude vnímaný ako jeden z najvplyvnejších pápežov v histórii,“ píše o emeritnom pápežovi Davies. Upozorňuje na to, že podľa Benedikta bola strata kresťanských štátov spôsobená stratou viery a otvorením sa svetu, čo mohol byť aj spôsob Božieho trestu. Pápež ďalej uviedol, že na to, aby Cirkev vzrastala, sa kresťania musia vrátiť k svojim koreňom. V tomto zmysle „predpovedal Benedikt novú apoštolskú dobu“, ktorá môže byť počiatkom obnovy kresťanstva, myslí si Davies.

Svoj článok už stihol vydať aj známy katolícky konzervatívny komentátor New York Times, Ross Douthat. Ten je tiež toho názoru, že František ide úplne opačným smerom ako išiel Benedikt a že so zvolením takto uvažujúceho nástupcu emeritný pápež celkom určite nerátal. Douthat však akoby naznačoval, že „ratzingerovský duch“ – „istý pohľad na katolícke kresťanstvo“, ako píše – bude v Cirkvi pretrvávať aj naďalej.

Aj britský konzervatívny časopis The Spectator sa Benedikta zastáva. „Zosnulý pápež nebol žiaden „Boží rotvajler“, ako ho média karikovali“, píše autor Freddy Grey. „Bol pevne oddaný učeniu svojej Cirkvi v otázkach sexuality. Joseph Ratzinger bol ortodoxný katolík. Ale to ho robilo láskavým, nie krutým.

Joseph Pearce píše pre National Catholic Register podobné slová:

Vo vojne slov, ktorá nasledovala po zvolení pápeža (Benedikta XVI.), nepriatelia ortodoxie odsúdili nového nemeckého pastiera ako „Božieho rotvajlera“. Hoci si jemný a svätý Ratzinger taký prívlastok nezaslúžil, je ironicky výstižné, že vlci, ktorí chcú zožrať stádo, nenávidia rotvajlera, ktorý im v tom odvážne zabraňuje!

Krásne slová na pápežovu adresu zazneli z úst otca Eda Tomlinsona, ktorý vďaka jeho reforme mohol prestúpiť z Anglikánskej cirkvi do katolíckej Cirkvi. Pre novú britskú stanicu GB News povedal, že ľudia ako on – a vlastne všetci katolíci – sú „Benediktovými deťmi“. „Bol to veľký teológ a veľký Boží muž,“ vyhlásil otec Tomlinson, ktorého k rozhodnutiu konvertovať najviac inšpirovalo Benediktovo statočné bránenie Kristovho učenia.

Tradične zaujímavý pohľad priniesol texaský teológ Taylor Marshall. Ten si všíma, že Benedikt umrel na sviatok svätého pápeža Silvestra. Taylor sa obáva, či to nebude nejaké zlé znamenie od Boha, keďže za pápeža Silvestra sa skončilo prenasledovanie kresťanov a v Rímskej ríši nastala nová doba kresťanských vladárov. Samozrejme, súčasný trend ide celkom zjavne opačným smerom.

MG

Zdroj: The American Conservative, NY Times, The Spectator, National Catholic Register, ilustračný obrázok, zdroj – fb Peter Kwasniewski


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Tak volá do Neba o pomstu, alebo nevolá? – Profil známeho obhajcu sodomie Timothyho Radcliffa, nového kardinála

Neprítomnosť témy ženského diakonátu na Synode definitívne padla: Kardinál Fernádez požiadal účastníkov o príspevky k téme

Konzervatívni influenceri varujú pred filmom „Konkláve“, ktorý bude uvedený do kín už budúci mesiac

Orwellovská polhodinka nenávisti v Europarlamente: Všetci „slušní“ proti Viktorovi Orbánovi. Súťažilo sa o najangažovanejšieho eurohujera