Americká vedkyňa Cohenová: Francúzska kuchyňa je rasistická! -

Americká vedkyňa Cohenová: Francúzska kuchyňa je rasistická!


1. júla 2021
  Krátke správy

Americká vedkyňa a profesorka Mathilde Cohenová vyhlásila počas konferencie organizovanej Inštitútom politických štúdiíUniverzitou v Nanterre, že francúzska kuchyňa je rasistická. Podľa nej sú „stravovacie návyky formované normami bielej, vyššej strednej triedy“. Tvrdí, že tieto stereotypy vedú k „posilňovaniu dominancie bielej rasy“ a nazvala to „bielením potravín“.

Vo svojej prednáške uvádza dva príklady. Prvým sú reštaurácie etablované vo Francúzsku 19. storočia, ktorých vytvorenie bolo podľa Cohenovej odôvodnené „rasovým a eugenickým diskurzom“ a posilnilo „belošské a kresťanské normy“ ako štandardné normy. Druhým príkladom, ktorý uviedla bolo udeľovanie francúzskeho občianstva ľuďom z kolónií, na základe toho, či niekto konzumuje ryžu alebo chlieb, alebo či jedáva jedlo pri stole alebo na podlahe.

Táto vedkyňa z Univerzity v Connecticute tvrdí, že „Tým, ako etiketa dáva bielej francúzskej kultúre stravovania status privilegovanej a vzorovej kuchyne, prispieva k marginalizácii rasových a etnických menšín“, pretože „francúzska kuchyňa je v mnohých krajinách modelom kulinárskej dokonalosti a gastronómie.“

Ako reakciu na toto pozoruhodné bľabotanie, by bolo dobré urobiť si najprv prieskum koľko je napríklad vo východnej Európe francúzskych reštaurácií a koľko je čínskych, indických, či všeobecne ázijských reštaurácií, o kebabárňach a iných halal, košer a hindu lahôdkach ani nehovoriac. Možno by sme boli prekvapení, a pani profesorka tiež, že na jednu francúzsku reštauráciu pripadá značne väčší počet kultúrno-obohacujúcich podnikov. O akej dominancii francúzskej kuchyne tu teda je reč? Alebo, žeby v Ugande či Connecticute boli na každom rohu práve francúzske reštaurácie?

Za druhé by bolo dobré sa opýtať, čo Cohenová navrhuje. Chce regulovať používanie príboru pri jedení? Alebo chce aby sme v záujme „všeľudského bratstva“ hopli zo stoličiek na zem, odhodili stáročia kultúry a začali za hrabať prstami v ryži s halal baraninou, hľadajúc v kôpke najväčšiu pochúťku nomádov – varené baranie oko?

Používanie príboru, sedenie na stoličkách, stravovanie za stolom nie sú vynálezy špecifickej francúzskej kuchyne, ale celoeurópskym štandardom, ktorého vývoj sa ťahá minimálne od skorého stredoveku a prvé náznaky už od staroveku. Je to prejav objektívne vyššej kultúry, tak, ako to svorne hlásali minimálne tristo rokov všetci znalci svetových kultúr na európskych univerzitách, v čase keď v americkom Connecticute nanajvýš tak párali veľrybám útroby a stáčali tuk do lámp. Proti sebe tu stojí tristo rokov európskej kulturológie, etnografie a antropológie, a tzv. veda posledných 60 rokov, ktoré sa vyznačujú evidentným zmenšovaním výkonu, odohrávajúceho sa európskych lebečných dutinách.

No a nakoniec by bolo dobré zistiť, aké podniky navštevuje pani profesorka Cohenová. Pokiaľ si odmyslíme onen druh kuchyne, ktorý súvisí s jej gastronomickým menom, obávam sa, že jej hlavnými stravovacími destináciami budú práve tie typy reštaurácií a univerzitných jedální, ktoré tak zatracuje a že by sme u nej doma našli aj nejaké tie príbory. Strieborné.

BM

Zdroj: PCH24, envahis.com, titulný obrázok – PxHere.com


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Pri Ríme sa konala „Synoda farárov“. Expertom tam bol Mons. Tomáš Halík, veľký priateľ pokroku a slovenského národa. Cirkev aj my sa musíme zmeniť…

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti

Polícia v New Orleans začala vyšetrovať miestnu arcidiecézu – pre podozrenie z pašovania detí sexuálnym predátorom