Blíži sa koniec?, 3. časť: Priemyselná revolúcia 4.0 -

Blíži sa koniec?, 3. časť: Priemyselná revolúcia 4.0

Jakub Tužinský
22. októbra 2024
  Cirkev Spoločnosť

predchádzajúce časti:
Blíži sa koniec?, 1. časť: 20 znakov druhého príchodu Krista
Blíži sa koniec?, 2. časť: Sledovanie znamení čias (12 znakov) a druhého príchodu Pána

***

V súvislosti s uvažovaním nad dnešnými časmi, či nad znameniami čias sa dnes bližšie pozrieme na technologický pokrok, ktorý predstavuje desiaty znak v znamení časov uverejnených v predchádzajúcej časti a ktorý zasahuje životy nás všetkých.

Fakt, že dnešná doba tak rýchlo napreduje a technologický pokrok doslova letí, zrejme nijako neovplyvníme, takže ani nástup napr. umelej inteligencie. Avšak potrebujeme sa dobre zorientovať, aby sme vedeli lepšie reagovať na situáciu, lepšie používať technológie tak, aby sme „vďaka“ nim neprišli o večnosť, ba aby sme ich ešte vedeli použiť na dobré. V neposlednom rade, aby sme sa učili ich kriticky posúdiť aj z morálneho hľadiska. Nakoniec môžeme potom postupne skúmať aj technologický pokrok v súvislosti so znameniami čias. Najprv sa však s takýmito vecami potrebujeme oboznámiť.

V prvom rade je veľmi dôležité oboznámiť sa s pojmom štvrtá priemyselná revolúciaalebo priemyselná revolúcia 4.0či tiež aj Globalizácia 4.0 (pojmy možno ľubovoľne zamieňať).Je to totiž oficiálna historická etapa, ktorá je podstatne spojená azda so všetkým, čo sa dnes deje a ktorá v sebe zahŕňa veľmi veľa oblastí. 

Na ilustráciu jej rozsahu a cieľov nám poslúži jeden z najväčších alebo najznámejších propagátorov a autor knihy The fourth industrial revolution (Štvrtá priemyselná revolúcia) Klaus Schwab, ktorý hovorí: „Na konci štvrtej priemyselnej revolúcie dôjde k fúzii (zlúčeniu) našich reálnych, digitálnych a biologických identít.“ Pokojne by sme to mohli nazvať aj „definíciou transhumanizmu“.

Pozrime sa však najprv na historický kontext a predstavme si, aké priemyselné revolúcie vlastne poznáme.

Ilustračný obrázok, zdroj: pixabay.com

Etapy priemyselných revolúcií

1. Prvá priemyselná revolúcia použila paru na mechanizáciu výroby.
2. Druhá priemyselná revolúcia už použila elektrickú energiu a pásovú výrobu k vytvoreniu sériovej výroby.
3. Tretia priemyselná revolúcia už uplatnila elektroniku a informačné technológie pre automatizáciu výroby.
4. Štvrtá priemyselná revolúcia (aktuálna), vychádzajúca z tretej, môžeme ju nazvať aj digitálnou revolúciou, ktorá sa datuje niekedy od polovice minulého storočia. Je charakterizovaná zlúčením technológií, ktoré stierajú hranice medzi fyzickými, digitálnymi a biologickými sférami. Významný aspekt tu tiež zohráva umelá inteligencia, resp. automatizácia pomocou umelej inteligencie.

Iný spôsob delenia

1. poľnohospodárska revolúcia – tvorba poľnohospodárskych technológií, nástroje na chov a pestovanie spôsobuje, že ľudia žijúci v lesoch a na stepiach živiaci sa lovom divokých zvierat a zberom začínajú zdomácňovať zvieratá a pestovať rastliny, a to spôsobuje sťahovanie ľudí z lesov a stepí a vytváranie prvých dedín.

2. priemyselná revolúcia – objavenie technológií ako je parný stroj a ďalšie umožňujú priemyselnú veľkovýrobu, a technologické inovácie v preprave uľahčujú distribúciu týchto výrobkov nielen na lokálne, ale aj zahranične trhy. To spôsobuje, že sa ľudia začínajú sťahovať z vidieka do miest za prácou v priemysle.

3. digitálna revolúcia – elektronika, počítače a internet zvyšujú prepájanie ľudí, čo podporilo a naďalej prehlbuje masívny rozvoj globalizácie. Digitalizácia spustila sťahovanie ľudí z miest do virtuálnych svetov.

4. inteligentná revolúcia – technologické inovácie vo viacerých oblastiach (umelá inteligencia, IT, biotechnológie, nanotechnológie atď.), ktoré existujú súčasne a sú vzájomne skombinované.

Priemyselná revolúcia 4.0 = Globalizácia 4.0

V tejto revolúcii ide o transformáciu celých systémov výroby a riadenia. Možnosti miliardy ľudí spojených mobilnými zariadeniami, s nebývalým výpočtovým výkonom, dátové úložné kapacity a prístup k znalostiam, ktoré sú takmer neobmedzené. Tieto možnosti sú umocnené vznikajúcimi technickým objavmi v oblastiach, ako je umelá inteligencia, robotika, internet vecí, autonómne vozidlá, 3D tlač, nanotechnológia, biotechnológia, vedy o materiáloch, skladovanie energie a kvantová výpočtová technika.

Oblasti Globalizácie 4.0

Klaus Schwab, predseda Svetového ekonomického fóra (WEF) a autor už spomínanej knihy Štvrtá priemyselná revolúcia, vytipoval niekoľko prelomových technologických a systémových trendov, ktoré budú v ekonomike štvrtej priemyselnej revolúcie zohrávať kľúčovú úlohu. Ide o tieto trendy: 

Priemyselná revolúcia 4.0 a 5G i 6G

Priemysel 4.0 je vďaka novým technológiám a inováciám stále pokračujúci proces. Práve 5G technológia je vďaka širokej škále využitia považovaná za srdce tejto priemyselnej revolúcie. 5G však prináša revolučné možnosti digitalizácie nielen vo výrobe. Je kľúčovou aj pre logistiku, obchod, zdravotníctvo či vedu,“ uvádza Zsolt Komzsík, riaditeľ spoločnosti Ericsson Slovakia.

Ilustračný obrázok, zdroj: ccnull.de

Avšak hoci sa 5G ešte len zavádza do behu, tak už sa robia prípravy na nasledujúcu generáciu 6G, nakoľko pre ciele, ktoré sú v rámci Globalizácie 4.0 stanovené 5G nebude postačovať.

Ich prvá implementácia a následne aj široká komercionalizácia by mala prebiehať okolo roku 2030. Finálna 6G technológia by mala poskytovať špičkovú rýchlosť prenosu dát 1 000 Gbit/s, čo je 50x rýchlejšie ako 5G. Pri 6G sa však uvažuje o kapacite prenosu z cloudu do mobilných zariadení na úrovni ľudského mozgu. Samsung tiež očakáva, že 6G siete umožnia oproti 5G 10-krát viac pripojených zariadení na kilometer štvorcový, to znamená až 10 miliónov. Je jasné, že tu hovoríme hlavne o internete vecí.

Medzi budúcimi aplikáciami by nemali chýbať lokalizačné služby nezávislé na satelitoch a pracujúce s cm presnosťou. Ďalšie uplatnenie majú nájsť 6G technológie v oblasti dopravy pri podpore autonómnych vozidiel a inteligentných diaľnic. Novinkou majú byť aj pohlcujúce aplikácie XR (rozšírenej reality), mobilné hologramy a digitálne repliky – ľudí, aj prostredia. Medzi kľúčové 6G aplikácie majú patriť aj „digitálne dvojčatá“ alebo „digitálne repliky“.

Podľa Samsungu sa budú ľudia, objekty a miesta v budúcnosti plne digitálne replikovať, čo nám umožní skúmať a monitorovať realitu vo virtuálnom svete bez obmedzení v priestore a v čase.  Budeme môcť napríklad zavítať do kancelárie vo forme hologramu seba samého. To bude iný „home office“ ako dnes…

Internet vecí – internet of things (IoT)

Jednoduchá charakteristika hovorí, že internet vecí sú zariadenia komunikujúce cez internet, človeka nevynímajúc. Internet vecí je systém vzájomne prepojených zariadení, predmetov (v neposlednom rade aj ľudí), ktoré sú vybavené jedinečnými identifikátormi a sú schopné prenášať údaje prostredníctvom siete bez potreby interakcie človek – človek alebo človek – počítač.

Základnou stavebnou jednotkou internetu vecí sú čipy. Tie dokážu zbierať všetky potrebné dáta a komunikovať s inými zariadeniami.

O „sile“ IoT hovoria jasnou rečou aj čísla. Kým v roku 2015 bolo pripojených viac ako 15 miliárd IoT zariadení, dnes je ich podľa odhadov vyše 26 miliárd a ich počet neustále rastie. Podľa konzervatívnych odhadov bude k internetu vecí v roku 2025 pripojených viac ako 75 miliárd zariadení. Je (len) otázkou času, kedy sa podarí prepojiť všetko.

IoT zariadenia budú navzájom komunikovať, zdieľať dáta, monitorovať trendy, poskytovať cenné informácie, upozorňovať či iniciovať niektoré aktivity. Pošlú vás k lekárovi alebo vám „len“ dajú vedieť, že v chladničke už došlo maslo, prípadne ho rovno objednajú.

Ilustračný obrázok, zdroj: pixabay.com

Vybrané skombinované technológie

Jednotlivé inovácie sú častokrát kombinované a tým exponenciálne rastie rozsah inovácií. S exponenciálnym rozsahom inovácií stúpa množstvo príležitostí/hrozieb, ktorým sa musia organizácie prispôsobiť. Uvediem zopár použití, ktoré vzniknú kombináciou technológie inteligentného softvéru a ďalších technológií:

Softvér + umelá inteligencia = inteligentný softvér
inteligentný softvér + robot = autonómny robot
Inteligentný softvér + prepravný prostriedok (auto, dron, lietadlo) + IoT = inteligentná preprava
Inteligentný softvér + dom + IoT = inteligentný dom (okná, svetlá, …)
Inteligentný softvér + domáce spotrebiče (chladnička, vysávač, …) + IoT = inteligentná domácnosť
inteligentný softvér + nanotechnológie + biotechnológie = personalizovaná medicína, liečba ťažkých ochorení
inteligentný softvér + energetika + IoT = inteligentný energetický grid
inteligentný softvér + autonómny robot + fyzika + materiálové inžinierstvo = kolonizácia vesmíru

Tieto novo vzniknuté technológie (ktoré vznikli kombináciou technológií) je možné ďalej kombinovať napríklad:

inteligentná preprava (napr. autonómne auto) + alternatívne energie (napr. elektrina) = inteligentná preprava (napr. inteligentné autá) na alternatívnu energiu (autonómny elektromobil), a ďalšie kombinácie.

Ide len o kombinácie jednej technológie. Predstavte si koľko takýchto kombinácií vzniká rôznou kombináciou, a to je dôvod prečo toto obrovské množstvo inovácií nazývame štvrtou priemyselnou inováciou, ktorá po štvrtýkrát zásadne zmení svet.

Ochrana osobných údajov a internet of bodies (IoB)

Technologický pokrok stále napreduje. Kým pojem Internet of Things (IoT) je už dostatočne známy, pojem Internet of Bodies (IoB) je ešte pomerne novinkou. Internet of Things je pojem, ktorý opisuje vzájomné digitálne prepojenie objektov vo fyzickom svete a internetu: fyzické objekty – veci – sú v internetovej sieti vybavené senzormi, softvérmi a inými technológiami, aby sa mohli pripojiť a vymieňať si údaje s inými zariadeniami a systémami. Keďže tieto inteligentné zariadenia stále viac slúžia na kontrolu ľudskej spokojnosti a zdravia, začína sa hovoriť o „internete orgánov“ alebo o „pripojenom tele“. Viac informácií nájdete napríklad tu.

Ilustračný obrázok, zdroj: wikimedia commons

Tento posun však so sebou prináša aj rozšírenie rozsahu osobných údajov, ktoré sa o jednotlivcoch budú spracúvať. V tomto prípade ide najmä o biometrické údaje a údaje týkajúce sa zdravia. Z toho logicky plynú aj riziká pre ochranu osobných údajov.

Z hľadiska úrovne pripojenia k telu sa rozoznávajú tri generácie internetu orgánov:

1. Prvá generácia predstavuje zariadenia, ktorú sa nachádzajú mimo tela. Ide o doplnky, ktoré sú schopné posielať osobné údaje rôznym subjektom. Sem zaraďujeme zariadenia monitorujúce fyzickú aktivitu, smarthodinky alebo elektroencefalogram analyzujúci mozgovú činnosť.

2. Druhá generácia sa týka zariadení, ktoré sú integrované v ľudskom tele. Patria sem zariadenia určené na lekárske účely ako sú kardiostimulátory, kochelárne implantáty alebo v budúcnosti sem bude možné zaradiť aj orgány vyvinuté pomocou 3D tlače. Tiež sem je možné zaradiť aj tzv. digitálne pilulky, ktoré môžu prenášať údaje z vnútra tráviaceho systému.

3. V rámci tretej generácie pôjde o zariadenia, ktoré sú zlúčené s ľudským telom. Zariadenia tejto generácie sú stále vo vývoji. Ich cieľom je dosiahnuť také prepojenie medzi ľudským telom a technológiou, ktoré bude schopné vytvoriť komunikačné rozhranie umožňujúce pôsobiť na samotné biologické prvky. Napríklad bude možné zlepšiť mozog ľuďom, ktorí trpia neurodegeneráciou.

Zariadenia IoB budú spracúvať stále väčšie množstvo údajov o zdraví, a preto budú prevádzkovatelia a sprostredkovatelia vykonávajúci spracúvanie spadať pod právny rámec GDPR, ktorý kladie vysoké požiadavky na bezpečnosť systémov spracúvajúcich údaje.

Keďže tieto zariadenia budú priamo prepojené so sieťou, veľmi dôležitou bude práve otázka bezpečnosti ich používania. Kybernetickým útokom bude možné narušiť zdravie alebo dokonca aj životy používateľov. Preto bude dôležité, aby výrobcovia a prevádzkovatelia týchto zariadení osobitne dbali na zásadu privacy by design and by default, čo znamená, že v samotnom procese vytvárania týchto zariadení musia implementovať technické opatrenia, ktoré zabezpečia ochranu údajov od začiatku ich používania a zariadenia musia byť prednastavené tým spôsobom, aby bola zabezpečená najvyššia úroveň ochrany údajov.

Záver

Pre podrobnejšie štúdium odporúčam preštudovať články a práce z uvedených hyperlinkov alebo jednoducho študovať ďalšiu dostupnú literatúrou spojenú s touto problematikou, ktorej je v súčasnosti stále väčšie a väčšie množstvo.

Na záver by som chcel, v súvislosti s našou témou zacitovať zo Svätého písma z Knihy zjavenia (Zjv 13,13–17):

A robí veľké znamenia, ba spôsobuje, že aj oheň z neba pred zrakmi ľudí zostupuje na zem. A zvádza obyvateľov zeme znameniami, ktoré môže konať pred očami šelmy, nahovára obyvateľov zeme, aby urobili obraz šelme, čo má ranu od meča a ožila. A bolo jej dané, aby do obrazu šelmy vložila ducha, aby obraz šelmy aj hovoril a pôsobil, že každý, kto sa nebude klaňať obrazu šelmy, bude usmrtený. A pôsobí, že všetci, malí i veľkí, bohatí i chudobní, slobodní aj otroci, prijímajú na pravú ruku alebo na čelo znak, a že nik nemôže kupovať alebo predávať, iba ten, kto má znak: meno šelmy alebo číslo jej mena.“

Niektorí v predstavenom technologickom pokroku vidia, že aj vďaka nemu bude môcť byť vytvorený „obraz šelmy“, ktorý bude aj hovoriť. Či to tak naozaj bude ukáže až čas, no vo zvyšujúcom sa tempe technologického pokroku nebývalou rýchlosťou sa nedá nevidieť ozvenu slov zo Zjv 12,12b: „… beda však zemi i moru, lebo zostúpil k vám diabol, plný zlosti, lebo vie, že má málo času.“

A tak skúmajme, čo sa páči Pánovi (Ef 5,10) a venujme určitú pozornosť aj tomu, v akých časoch sa nachádzame. Veď napr. aj kardinál Burke pripúšťa, že sme v posledných časoch.


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

V Paríži sa uskutočnilo modlitbové stretnutie za „odprosenie pre blafémiu“, ktorá sa udiala počas otváracieho ceremoniálu OH

Kardinál Ambongo volá do sveta zo Synody: Afrika je otvorená diakonátu žien!

Kterak Stalin napálil Západ a stal se obráncem náboženské svobody (1. část)

Maximilián I. Mexický a jeho hrdinská smrť v Mexiku, 2. časť