Pápež František predvčerom v TV šou: „Rád si myslím, že Peklo je prázdne.“ A čo o Pekle povedal Pán Ježiš? -

Pápež František predvčerom v TV šou: „Rád si myslím, že Peklo je prázdne.“ A čo o Pekle povedal Pán Ježiš?


16. januára 2024
  Krátke správy

V nedeľu večer pápež František vystúpil v najpopulárnejšej talianskej televíznej šou s názvom Che Tempo Che Fa, v hlavnom vysielacom čase. Program sledovali podľa agentúry Catholic News Agency, tri milióny divákov.

Pápež František
zdroj: flickr.com

Okrem svojej reakcie na odpor veriacich k dokumentu Fiducia supplicans, v ktorej zopakoval svoje obľúbené zvolanieTodos, todos, todos (Pán žehná všetkých, všetkých, všetkých…), a oznámenia, že neplánuje rezignovať, sa podelil pápež František s divákmi opäť o niektoré svoje súkromné teologické názory. Okrem iného aj o Pekle:

To, čo poviem nie je dogma viery, ale môj osobný pohľad: rád si myslím, že Peklo je prázdne. Dúfam, že áno.

Ide tu zrejme o jednu z variánt tzv. teórie apokatastázis, ktorá zahŕňa tak finálnu prázdnotu Pekla, ako aj obnovenie celého stvorenstva v jeho pôvodnej dokonalosti a bezhriešnosti. Túto myšlienku v minulosti obhajoval Origenes a Ján Scotus Eriugena. V 20. storočí razil túto predstavu švajčiarsky teológ Hans Urs von Balthasar vo svojej knihe z roku 1987 s názvom V čo môžeme dúfať? (Was durfen wir hoffen?), ktorá si vyslúžila záplavu kritiky a obvinenie z popierania katolíckej vierouky.

Touto predstavou sa rád utešoval napríklad aj slávny milánsky liberálny arcibiskup a kardinál Carlo Maria Martini, no a najnovšie aj pápež František.

Aj keď by zrejme podobná predstava mnohým ľuďom z pochopiteľných dôvodov nesmierne vyhovovala, netreba sa zrejme na ňu príliš spoliehať. Existuje jedna osvedčená katolícka autorita – Ježiš Kristus, ktorý sa na túto tému tiež niekoľkokrát vyjadril. Z Jeho slov by sa dalo skôr usudzovať na úplne inú realitu, než na akú tak rád myslí pápež František:

Syn človeka pošle svojich anjelov a vyzbierajú z jeho kráľovstva všetky pohoršenia a tých, čo pášu neprávosť, a hodia ich do ohnivej pece. Tam bude plač a škrípanie zubami.“ (Mt 13,40–42)

A ty, Kafarnaum, vari sa budeš vyvyšovať až do Neba? Do Pekla zostúpiš!“ (Mt 11,23)

Keď žobrák umrel, anjeli ho zaniesli do Abrahámovho lona. Zomrel aj boháč a pochovali ho. A keď v Pekle v mukách pozdvihol oči, zďaleka videl Abraháma a Lazára v jeho lone. I zvolal: Otec Abrahám, zľutuj sa nado mnou a pošli Lazára, nech si namočí aspoň koniec prsta vo vode a zvlaží mi jazyk, lebo sa hrozne trápim v tomto plameni!“ (Lk 16,22–24)

Tu kráľ povedal sluhom: Zviažte mu nohy i ruky a vyhoďte ho von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami. Lebo mnoho je povolaných, ale málo vyvolených.“ (Mt 22,13–14)

A synovia kráľovstva budú vyhodení von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami.“ (Mt 8,12)

Príde pán toho sluhu v deň, keď sa ani nenazdá, a v hodinu, o ktorej nevie, rozpoltí ho a s pokrytcami určí mu podiel; tam bude plač a škrípanie zubov.“ (Mt 24,50–51)

BM

Zdroj: Catholic News Agency, titulný ilustračný obrázok, zdroj – flickr.com


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Modlitba kňaza za uzdravenie premiéra Slovenska

Kardinál Pizzaballa navštívil obliehanú Gazu a priniesol časť humanitárnej pomoci

Slovenský misionár z Mozambiku odmietol poskytnúť rozhovor Katolíckym novinám. Dôvodom bol text o zbierke na zbrane pre ukrajinskú armádu

Prvý oficiálny portrét Karola III. bol označený za „satanský“ či „zlovestný“