Catholic Herald: „Na mladých amerických tradicionalistoch nie je nič extrémistické“ -

Catholic Herald: „Na mladých amerických tradicionalistoch nie je nič extrémistické“


17. októbra 2024
  Krátke správy

Britský časopis priniesol ďalšiu reportáž, opäť dokazujúcu, že mladých veriacich zvlášť v USA priťahuje tradicionalizmus a nie falošná „otvorenosť“.

Ilustračný obrázok, zdroj: flickr.com/Gage Skidmore

22-ročná Claire Seeligová je študentkou Texaskej univerzity. Hovorí, ako u nich na škole je katolícka omša sprevádzaná „brnkaním na gitaru a piesňami zo 70. rokov“, kvôli čomu študenti tamojšiu omšu označujú za „omšu Boba Dylana“. „Však jasné, hippie skladby boomerov – to je naša omša Boba Dylana,“ smeje sa Claire.

Ju osobne oslovuje tradičná latinská svätá omša. Je pravdou, že väčšina jej spolužiakov na latinské omše zatiaľ nechodí, ale rozhodne u nich badať posun smerom ku tradičným hodnotám. Nepoznám takmer žiadnych mladých ľudí, ktorí by uprednostnili kumbaya-gitarovú omšu pred tradičnejšou liturgiou,“ hovorí študentka.

Catholic Herald pripomína, že medzi mladými kňazmi v Amerike vysvätenými od roku 2020 sa celých 85 % považuje za teologicky konzervatívnych – kým ich predchodcovia vysvätení v 60. rokoch samých seba označujú za teologicky progresívnych.

Pokiaľ ide o boomerov milujúcich Boba Dylana, Claire hovorí, že ich predstava o tom, čo Cirkev nového tisícročia potrebuje – inkluzívnejšiu, progresívnejšiu vieru – „v skutočnosti nie je to, čo ľudí nového tisícročia, mladých ľudí, zaujíma,“ upozorňuje ďalej britský časopis.

Aj 25-ročný rozhlasový moderátor Connor McHugh navštevuje a propaguje latinskú omšu. Hovorí, že sa v nej „kulminujú stovky rokov tradície“. 26-ročný učiteľ z Texasu, Nick Cavanos, taktiež napokon zakotvil na tradičnej liturgii. Mladík vyrastal v protestantskej rodine, ktorá ale nepatrila ku žiadnej konkrétnej kongregácii. Zaujímal sa však o teológiu a flirtoval s kalvinizmom. Avšak až keď sa zúčastnil na svojej prvej latinskej svätej omše – spomienkovej slávnosti – bol ohromený: „Konečne som videl, že všetky teologické príručky, ktoré som čítal o katolicizme, a všetky moje očakávania o katolicizme sa mi zjavili pred očami. Bolo to niečo naozaj, naozaj krásne, čoho som bol svedkom.

Nick sa k latinskej omši dostal tak akosi prirodzene. Podľa jeho názoru má modernita na muža veľmi negatívne účinky. Mladí muži preto podľa neho hľadajú niečo, čo ich presiahne. Okrem okúzľujúcej atmosféry tradičnej omše znamená účasť na nej aj istý druh konzervativizmu, „najmä pokiaľ ide o sexualitu a rod“. Nick britskej novinárke Margaret Mitchellovej hovorí, že vníma, že vo vnútri katolíckej Cirkvi je perzekúcia konzervatívneho krídla zo strany progresivistického krídla. „Bežní veriaci majú k tradičnej omši obmedzený prístup, zatiaľ čo tí, ktorých učenie je blízke kacírstvu, zostávajú bez pokarhania,“ zúfa si mladík.

Avšak americkí tradiční katolíci čelia aj domácim špecifickým problémom: vskutku ich pobúrilo odhalenie, že ich sleduje FBI a vo svojich vnútorných dokumentoch ich dokonca označila za akýchsi ultrakonzervatívnych radikálov. Podľa 26-ročného Matthewa Penza sa zdá, že celá kauza mala politický motív a bola na objednávku progresívcov.

Je podľa neho ťažké vymotať sa z obvinení, že americkí tradiční veriaci sa uberajú údajne „ultrakonzervatívnym“ smerom, keď sú len jednoducho verní cirkevnému učeniu o potratoch alebo manželstvách osôb rovnakého pohlavia.

Za ich ochotou podeliť sa s ostatnými sa skrýva pocit zranenia mladých katolíkov, ktorí sa cítia nepochopení zo strany Cirkvi aj vlády. „Tradiční katolícki Američania sú rovnakí Američania ako všetci ostatní,“ hovorí pre Catholic Herald Matthew. „Nie sme násilnícki extrémisti. Chceme len mať omšu nášho dedičstva a slúžiť nášmu Bohu.“

MG

Zdroj: Catholic Herald, titulný ilustračný obrázok, zdroj – flickr.com/Gage Skidmore


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Eucharistická úcta na kresťanskom Východe (Šiesta časť)

Prieskum v USA: Väčšina katolíkov navštevujúcich omše viní zo straty viery v reálnu prítomnosť Ježiša v Eucharistii prijímanie na ruku

Nový kardinál Radcliffe už vytiahol do boja: Obvinil afrických biskupov, že odmietajú LGBT kvôli tlaku ruských, arabských a amerických peňazí v Afrike

Wilhelm Reich – otec sexuálnej revolúcie