Bráňme svoju vieru! -

Bráňme svoju vieru!

Matej Gavlák
20. júla 2022
  Spoločnosť


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

Zdroj: corresponsalenlahistoria.blogspot.com

V seriáli Vikingovia je nádherná, ba priam symbolická scéna, v ktorej v bitke na Martovom poli v roku 871 proti bezbožným nepriateľom zomiera veľký kresťanský bojovník – biskup Heahmund. Ide o skutočnú postavu a skutočnú bitku, pričom biskup Heahmund bol po svojej smrti vyhlásený dokonca za svätého. Zábery na udatného Heahmunda bojujúceho v slávnej a mimoriadne dôležitej bitke, ktorého postupne zasahuje niekoľko šípov a potom ho nepriateľ prebodáva ešte mečom, sú akoby striedané prestrihmi so zábermi na kráľa Alfréda Veľkého, ktorý už po víťaznom boji na biskupovu adresu hovorí nasledujúce slová:

Biskup Heahmund – verný obranca našej viery! Utrpeli sme najbolestnejšiu stratu v tomto odvážnom a šľachetnom mužovi. Biskup Heahmund odpočíva teraz v pokoji s Bohom. Nariekame nad jeho osudom, ale vieme, že odišiel na oveľa lepšie miesto. Nikto už nebude nikdy nosiť jeho meč, ktorý bude pochovaný spolu s ním. Boh ho žehnaj a zachovaj; a Boh žehnaj i Wessex, za ktorý zomrel…

Bola to vskutku nádherná a symbolická rozlúčková reč mužovi, akým by mal byť každý jeden z nás. Nebolo by to záslužné, keby niekto o nás samých vyhlásil na sklonku nášho života – alebo po ňom –, že šlo o človeka, ktorý bol „verným obrancom viery“? Samozrejme, ak by to nebola pravda, ak by šlo len o akúsi neúprimnú zdvorilosť, šlo by o vskutku trápny moment. Ak by však tieto slová odrážali napríklad môj vlastný život (Boh daj!) – a niekto po mne by to takto zhodnotil – myslím, žeby som si želal, aby takéto slová boli vytesané na mojom náhrobnom kameni.

Všetci sme povolaní brániť našu vieru, ktorá je dnes pod tak ťažkým útokom. Vysmievajú sa z nášho Boha, vysmievajú sa z Jeho Matky, útočia na našich biskupov a kňazov, kým mnohí z nás sú… ticho. Bolo by čestné a správne – myslím si –, keby niekto z kresťanov, ktorí boli na Pohode, vystúpil a tomu chudákovi, čo sa tam rozkrikoval na biskupa, dal poriadnu príučku. Morálna zásluha takéhoto činu by určite ďaleko prevážila prípadné nepríjemnosti s tým spojené.

Kresťania a zvlášť katolíci musia prestať byť „uplakanými babami“. Musíme prestať byť „obeťami“. Naopak, musíme ukázať, že si vieme brániť svojich biskupov, svoje kostoly a nikto ich nebude verejne urážať len preto, že učia pravdu –, že homosexualizmus je zlo; že je to do neba volajúci hriech. Bolo to tak od počiatku sveta a bude to tak až do jeho konca.

Kto je verný v najmenšom…

Nedávno som bol v jednom obchode, kde vystavujú tričko, na ktorom je Panna Mária zobrazená so samopalom v ruke. Bol som predavačkám povedať, že majú veľa iných pekných vecí a že by toto tričko vystavovať nemali, lebo je urážlivé. Došlo k menšej slovnej výmene („Napádate slobodu „umelcovho“ prejavu…“) a okrem iného zaznela z ich strany aj jedna vskutku zaujímavá poznámka:

Máte deti?“ spýtala sa ma predavačka s boahtým tetovaním. „Nie,“ odvetil som, „nemám ani deti, ani rodinu.“ „To je dobre,“ pokračovala žena, „lebo inak by boli vaše deti s takýmito názormi dnes v škole akurát tak šikanované.“

Musím povedať, že som sa v tej chvíli nezmohol na slovo. Mal som odvetiť niečo ako: „To by som sa na to pozrel!“, ale vôbec mi to nenapadlo. Vtip je však v tom, že vojna proti našej viere je evidentne vedená na všetkých frontoch a neunikne jej nikto – ani deti na základnej škole.

Myslím preto, že je nutná zmena nášho uvažovania – vieru treba brániť aktívne. Usmiať sa nad urážkami Panny Márie a otočiť sa do druhej strany, akože „neregistrujem“, či „to je jeho názor a ja mu ho neberiem“ už skrátka nestačí. Treba sa svojho náboženstva v takýchto situáciách otvorene zastať – možno nie kvôli útočníkovi, ale kvôli prizerajúcim sa; a kvôli samotnému Bohu a Panne Márii, ktorých mená sú znevažované.

V Evanjeliu podľa Lukáša sa píše: „Kto je verný v najmenšom, je verný aj vo veľkom, a kto je nepoctivý v malom, je nepoctivý aj vo veľkom“ (Lk 16,10). A na inom mieste sa píše: „Jeho pán mu povedal: „Správne, dobrý a verný sluha; bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým: vojdi do radosti svojho pána“ (Mt 25,23).

Sväté písmo je pravda – a platí aj pre našu dobu. Budú tí, čo sa už teraz hanbia povedať slovo na to, keď urážajú ich Spasiteľa, ochotní brániť svoje kostoly až prídu rozzúrené davy s Molotovovými kokteilmi? Postavia sa za kňaza napadnutého na ulici, alebo si radšej pôjdu po svojom? Napäté situácie dneška môžu byť prípravou a tréningom na to, čo príde zajtra. A zo samotných dejín vieme, že ľudia, ktorí vo svojich životoch učinili veľké veci, ktorí vyhrali veľké bitky, najprv sa osvedčovali vo veciach malých.

Brániť pravú vieru – hoc aj silou, keď je to nutné – je čestná a správna vec. Podľa historických kníh prisahali rytieri, že budú obraňovať kráľa aj Cirkev. A to sú tí, čo by mali byť aj našimi duchovnými otcami. Skazenému svetu vyhovuje naša ľahostajnosť, lebo vtedy môže bezbolestne útočiť na kresťanstvo. Keď však ukážeme útočníkom, že my z bojiska utekať nebudeme a že keď treba, vieme si svojich kňazov obrániť, potom si dvakrát rozmyslia, či budú na nich pokrikovať na verejnosti a močiť na ich spovednice.

Boh vzbudil ducha rytierstva, aby ten bránil Jeho Cirkev,“ čítal som v jednom stredovekom spise. Myslím, že je čas obzrieť sa späť do minulosti a začať sa učiť od našich duchovných otcov; a nie podliehať uplakanému duchu dnešných čias. Brániť jedinú pravú vieru je čestné a šľachetné.

Buďme čestnými a šľachetnými ľuďmi svojej doby. Keby naši predkovia neboli bránili vieru hoc aj na bojiskách, dnes by jej už možno nebolo. Bráňme i my svoju vieru! A budúce generácie nám budú rovnako vďačné, ako my sme vďační tým predošlým.


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Otvorený list slovenských katolíckych aktivistov najdôstojnejším otcom arcibiskupom a biskupom

Pri Ríme sa konala „Synoda farárov“. Expertom tam bol Mons. Tomáš Halík, veľký priateľ pokroku a slovenského národa. Cirkev aj my sa musíme zmeniť…

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti