EÚ: Protesty proti covid-pasom v celej únii, aj v jej sídle. Násilie, vodné delá, slzný plyn -

EÚ: Protesty proti covid-pasom v celej únii, aj v jej sídle. Násilie, vodné delá, slzný plyn


24. januára 2022
  Krátke správy


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

Cez víkend zažila Európska únia vlnu protestov proti covid-pasom. Predovšetkým jej hlavné mesto Brusel zažilo jednu z najagresívnejších reakcií na opatrenia v súvislosti s ochorením Covid-19, a to priamo v štvrti, kde sa nachádzajú vládne a administratívne budovy EÚ. Podľa policajných odhadov sa demonštrácie zúčastnilo 50 000 ľudí. Informácie priniesli agentúry DPA a AFP.

Počas protestov sa hnev ľudí obrátil proti predstaviteľom štátneho poriadku a demonštranti zasypali políciu spŕškou predmetov tých najbizarnejších tvarov. Nechýbal ani kus pňa, hodený dvoma protestujúcimi do policajtov, zabarikádovaných v dverách budovy európskeho ministerstva zahraničných vecí EEAS. Vzápätí nasledovala spŕška kameňov.

Miesto konania, v ktorom je naakumulované ťažko uveriteľné množstvo úradníkov, bolo zjavne príčinou prečo polícia zasahovala čo najprísnejšie. Už pred začiatkom protestov zadržali policajti šesť ľudí a celkový počet zadržaných sa nakoniec vyšplhal na sedemdesiat. Dvadsať demonštrantov muselo byť ošetrených v nemocnici a spolu s nimi aj traja policajti. (Podľa informácií z utorka 25. 1. sa počet zadržaných vyšplhal nakoniec na 239 ľudí, z toho 11 bolo uväznených a budú súdení zo vzbury proti príslušníkom bezpečnostných síl.)

Demonštranti skandovali heslo: „Sloboda!“ a mávali zástavami rôznych európskych národov. Polícia použila na ochranu bezpečnosti euroúradníkov značné množstvo áut s vodnými delami, vypúšťali na protestujúcich slzný plyn a bili ich obuškami. Demonštranti na oplátku zapaľovali autá, rozbíjali sklá výkladov a okná na administratívnych budovách EÚ. Na transparentoch boli heslá odsudzujúce tzv. pandemické opatrenia a nechýbala ani fotomontáž, na ktorej Klaus Schwab a Bill Gates vedú, ako bábkari, ťažko identifikovateľného politika na motúzoch. Heslo z transparentu: „Nechajte na pokoji naše deti“, sa pravdepodobne týkalo nutkavej myšlienky niektorých politikov a iných odborníkov na povinné očkovanie.

Podobná masová demonštrácia, ak nie väčšia, sa konala v španielskom Bilbau. Účastníci obviňovali zástancov sanitárnej segregácie z „novej formy moderného apartheidu“ a odmietali covid-pasy. Kričali heslá ako: „Preč s diktátom!“, „Chceme slobodu!“, či „Tento pas je úvodom do diktatúry!“.

Rovnako tak v Nemecku sa odohrali protesty vo viacerých mestách, avšak s miernejším priebehom. Len v Erfurte polícia použila proti demonštrantom dráždivý sprej, aby im zabránila v pochode smerom ku krajinskému parlamentu. V Stuttgarte skandovali aj heslo: „Klamárska tlač“, na adresu prorežimných novinárov. Nemecký zväz novinárov (DJV) v Bádensku-Württembersku k tomu cítil potrebu uviesť, že niektorí demonštranti nechápu princíp slobody tlače a že novinári v žiadnom prípade nepredkladajú verejnosti správy vyžiadané „zhora“, ako mnohí protestujúci tvrdia. Otázne je, či by niečomu podobnému novinári uverili napríklad o svojich ruských kolegoch, a či by verili ich ubezpečeniam, podobného typu, pokiaľ by ich dostali.

Podobné demonštrácie proti covid-pasom prebehli v Paríži, Bordeaux, Londýne, Štokholme, Helsinkách či v Aténach. Protesty sa konali aj na viacerých miestach Českej republiky.

BM

Zdroj: idnes.cz, pch24, titulný obrázok – flickr.com


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Otvorený list slovenských katolíckych aktivistov najdôstojnejším otcom arcibiskupom a biskupom

Pri Ríme sa konala „Synoda farárov“. Expertom tam bol Mons. Tomáš Halík, veľký priateľ pokroku a slovenského národa. Cirkev aj my sa musíme zmeniť…

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti