V Trnavskej arcidiecéze pribudnú štyria noví diakoni -

V Trnavskej arcidiecéze pribudnú štyria noví diakoni


18. júna 2021
  Krátke správy

V sobotu 3. júla o 10:00 hodine v katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave, skrze vkladanie rúk a konsekračnú modlitbu nástupcu apoštolov – biskupa, prijmú posvätný rád diakonátu bohoslovci Šimon Rábara z farnosti Piešťany – sv. Cyrila a Metoda, Bartłomiej Raczyński z farnosti Podgórze (Poľsko), Pavol Reisel z farnosti Dvorníky a Peter Sklenár z farnosti Sereď. Svätiteľom bude trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch.

K účasti na slávnosti pozývajú v Trnavskej arcidiecéze kňazov, rehoľné a zasvätené osoby, veriacich Trnavskej arcidiecézy i všetkých ľudí dobrej vôle, samozrejme pri dodržaní všetkých predpísaných protiepidemiologických opatrení.

Diakonát je prvým stupňom z vyšších svätení – diakon sa zúčastňuje na verejnom a súkromnom bohoslúžení, posluhuje pri sviatostiach. V latinskej cirkvi diakon vysluhuje sviatosť krstu a asistuje pri uzatváraní sviatosti manželstva. Diakonát bol však ustanovený nie na kňazstvo, ale na službu biskupom a presbyterom. Diakoni sa totiž pokladali za ich ruky a oči. Podľa vyjadrenia Ignáca Antiochijského, diakoni v súlade biskupmi a presbytermi jasne učia veriaci ľud „Pánove príkazy“.

Pápež František vníma venuje všetkým diakonom veľkú pozornosť. „Diakoni nie sú kňazi druhej kategórie. Tvoria súčasť kléru a žijú svoje povolanie v rodine a s rodinou. Venujú sa službe chudobným, ktorí v sebe nosia tvár trpiaceho Krista. Sú strážcami služby v Cirkvi. Modlime sa, aby diakoni, verní službe Slova a chudobným, boli oživujúcim znamením pre celú Cirkev.“

V konsekračnej modlitbe vysviacky diakonov Cirkev okrem iného vyznáva:

Všemohúci Bože… štedro dávaš, aby tvoja Cirkev rástla a mohutnela v nový chrám tým, že si ustanovil, aby služobníci v posvätnom úrade trojitého stupňa slúžili tvojmu menu, ako si už od počiatku vyvolil Léviho synov na vykonávanie služby v starozákonnom stánku.“

BK

Zdroj: abu.sk, titulný obrázok – wikimedia commons


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Dve storočia rasového konfliktu v USA a zlyhanie utópie

Slávny a mocný svätý Jozef – patrón robotníkov, chudobných, otcov a ochranca svätej katolíckej Cirkvi

Kresťanské hodnoty rovná sa „návrat do doby temna“?

Oslava a úcta k Najsvätejšiemu Srdcu Ježišovmu v Cirkvi (Štrnásta časť)