V rímskych katakombách objavili najstarší obraz Nanebovstúpenia -

V rímskych katakombách objavili najstarší obraz Nanebovstúpenia


15. júna 2021
  Krátke správy

Vatikánski archeológovia identifikovali najstarší obraz Nanebovstúpenia. Nachádza sa v katakombách Vigna Charaviglio, ktoré sú súčasťou komplexu katakomb sv. Sebastiána. Vznik obrazu sa datuje na prelom 4. a 5. storočia.

Existencia týchto katakomb bola známa od 20. rokov 20. storočia, vtedy sa uskutočnil prvý moderný archeologický výskum a pri hrobke mučeníka Eutychia lokalizovali hustú nekropolu hrobov. Tu sa našiel aj nádherný náhrobok, ktorý si objednal pápež Damaz I. (366 – 384). Blízkym spolupracovníkom a poradcom pápeža Damaza I. bol aj Učiteľ Cirkvi, sv. Hieronym. Okrem toho sa v katakombách našli písomné informácie z doby pontifikátu Innocenta I. (401 – 417).

Archeologický výskum v komplexe katakomb sv. Sebastiána pokračuje aj v dnešných dňoch. Ešte v 90. rokoch minulého storočia tu objavili fresku znázorňujúcu objatie sv. Apoštolov Petra a Pavla. Pred freskou je hrob vytesaný do tufu a pokrytý oblúkom, ktorý je celý pokrytý freskami s výjavmi z Nového zákona (zázrak v Káne, vzkriesenie Lazára, spomenutá scéna Nanebovstúpenia…).

V posledných mesiacoch odborníci z Pápežskej komisie pre posvätnú archeológiu urobili podrobnú štúdiu tejto fresky. Podrobnejší výskum umožnil spoznať scénu inšpirovanú Kristovým Nanebovstúpením. Jeho pravá noha je na zemi a ľavá noha na malom kameni, pokrčí koleno a pravú ruku natiahne nahor k oblaku, z ktorého sa vystiera Božia ruka. Po stranách tohto obrázku sú dve prekvapené postavy so široko otvorenými ramenami, ktoré možno identifikovať s apoštolmi.

Ako uviedol prof. Fabrizio Bisconti, podobný motív Nanebovstúpenia pochádza zo začiatku 14. storočia v Padove v kaplnke Scrovegni, kde Giotto a jeho škola stále prezentujú Krista v profile, vystupujúceho do neba, akoby ho vzala mocná vzostupná sila.

BK

Zdroj: Vatican News


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Zázračné a nadprirodzené úkazy v liberálnom tábore po atentáte na Fica: Štváči upokujujú, polarizátori zjednocujú, minulosť sa mení na prítomnosť, len tí slepí ešte nevidia…

Bazilika Bom Jesus v indickej Goi uchováva ostatky sv. Františka Xaverského

Mimoriadna správa: Vatikán vydal nové usmernenia ohľadom nadprirodzených zjavení

Slovenský misionár v Mozambiku pre Fatimu TV: „Čo pre nás robí Marián Kuffa, to je na nezaplatenie“