Severné Írsko opäť v plameňoch -

Severné Írsko opäť v plameňoch


15. apríla 2021
  Krátke správy

Severné Írsko už asi dva týždne trápia nočné vzbury miestneho protestantského obyvateľstva, ktoré útočí na policajné kordóny a autá, ničí verejný majetok a dokonca podpálilo autobus. Hoci sa týchto činov dopúšťajú prevažne mladiství delikventi, už teraz je jasné, že vzbury nie sú spontánne, ale organizované a mladíkov k výtržnostiam niekto navádza.

Severoírski protestanti (takzvaní „unionisti“) sú hlboko nespokojní s brexitovou dohodou, ktorú vyjednal britský ministerský predseda Boris Johnson. Podľa dohody totiž medzi Severným Írskom a zvyškom Veľkej Británie vznikla colná hranica, zatiaľ čo medzi Severným Írskom a Írskou republikou je voľný pohyb tovaru a osôb aj naďalej zachovaný. Unionisti sa teda obávajú, že ich Johnsonova dohoda a vlastne celý Brexit –, ktorý mimochodom väčšinovo podporili – vzďaľuje od „protestantského“ Londýna a približuje k reunifikácii s „katolíckym“ Dublinom.

Brexitová dohoda však nie je jediný bolehlav, ktorému severoírski unionisti čelia. Už tento rok sa bude v Severnom Írsku konať sčítanie obyvateľstva a všetko nasvedčuje tomu, že po prvýkrát od začiatku sčítania (v r. 1821) bude v Severnom Írsku viac katolíkov (takzvaných „nacionalistov“) ako protestantov. Podľa Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá pritom priniesla mier do Severného Írska po tridsiatich rokoch nepokojov a teroristických útokov, ak bude v tejto časti Spojeného kráľovstva viac katolíkov ako protestantov, a tí si v referende odsúhlasia pripojenie sa k Írskej republike, Londýn musí povoliť pokojnú „reunifikáciu“ írskeho ostrova.

Unionisti by sa tak ocitli v krajine, ktorú nepovažujú za svoj domov.

V Severnom Írsku budú tiež voľby (5. mája 2022) do miestneho parlamentu a opäť – Sinn Féin, strana reprezentujúca miestnu katolícku časť populácie (inak silno ľavicovo orientovaná) môže získať výrazne viac poslancov ako unionistická DUP. Dlhodobým a neskrývaným zámerom strany Sinn Féin je pritom reunifikácia s Dublinom.

Hoci sa referendový variant ešte nedávno zdal ako science-fiction, je otázne, ako by severoírski katolíci zareagovali, keby sa podarilo napríklad Škótom získať nezávislosť od Londýna v dlho proklamovanom referende. Sinn Féin by otázku referenda takmer určite predostrela na rokovaní Severoírskeho parlamentu a v prípade väčšiny aj pretlačila.

Tak či onak, Severnému Írsku hrozí, že tam opäť vypuknú násilnosti.

MG

Zdroj: bbc.com, theguardian.com, zdroj titulného obrázka


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Otvorený list slovenských katolíckych aktivistov najdôstojnejším otcom arcibiskupom a biskupom

Pri Ríme sa konala „Synoda farárov“. Expertom tam bol Mons. Tomáš Halík, veľký priateľ pokroku a slovenského národa. Cirkev aj my sa musíme zmeniť…

Škótskych politikov poburuje modlenie sa pri potratových klinikách, nárazníková protimodlitbová zóna tak môže byť rozšírená aj na celé mesto

Pápež František píše známej katolíckej LGBTQ+ aktivistke, sestre Gramickovej: Transrodoví ľudia musia byť akceptovaní a začlenení do spoločnosti