Arcibiskup Gänswein – o rezignácii Benedikta XVI. vedel vopred -

Arcibiskup Gänswein – o rezignácii Benedikta XVI. vedel vopred


5. novembra 2020
  Krátke správy

Titulárny arcibiskup z Urbs Salvia a osobný sekretár emeritného pápeža Benedikta XVI. Georg Gänswein poskytol rozhovor milánskemu časopisu Oggi, v ktorom popisuje svoju účasť na rezignácii pápeža vo februári 2013.

Podľa jeho spomienok sa mu už v septembri 2012 Benedikt XVI. zdôveril s tým, že chce rezignovať na svoj úrad a zaviazal ho absolútnou mlčanlivosťou. Gänswein uvádza, že v tom čase bol jedným z mála, kto o týchto úmysloch Benedikta XVI. vedel, doslova hovorí, že len „málo ľudí bolo zasvätených“. Podľa neho si Benedikt XVI. neželal o svojom rozhodnutí diskusiu, malo byť akceptované ako oznámenie jeho voľby.

Gänswein hovorí, že tajomstvo, ktoré musel nosiť vyše pol roka v srdci ho ťažilo „ako balvan“. Priznáva, že bol vtedy rozhodnutím Benedikta XVI. šokovaný.

V rozhovore komentuje aj momentálny zdravotný stav 93-ročného emeritného pápeža. Tempo jeho života sa podľa Gänsweina, po trojmesačnej zdravotnej prestávke spomalilo. Prirovnal to k preradeniu rýchlosti v automobile, z trojky na jednotku. Benedikt XVI. bol vyčerpaný z minuloročnej cesty do Nemecka a následného ochorenia na herpes, ktoré mu spôsobovalo silné bolesti. Častejšie odpočíva, ale je dobre naladený a pokojný.

BM

Zdroj: Kath net

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Zázračné a nadprirodzené úkazy v liberálnom tábore po atentáte na Fica: Štváči upokujujú, polarizátori zjednocujú, minulosť sa mení na prítomnosť, len tí slepí ešte nevidia…

Bazilika Bom Jesus v indickej Goi uchováva ostatky sv. Františka Xaverského

Mimoriadna správa: Vatikán vydal nové usmernenia ohľadom nadprirodzených zjavení

Slovenský misionár v Mozambiku pre Fatimu TV: „Čo pre nás robí Marián Kuffa, to je na nezaplatenie“