V Cirkvi pribudne šesť nových blahoslavených a jeden svätec -

V Cirkvi pribudne šesť nových blahoslavených a jeden svätec


29. októbra 2020
  Krátke správy

Rady katolíckych svätcov a blahoslavených sa opäť rozšíria. Pápež František v utorok 27. októbra 2020 po stretnutí s prefektom Kongregácie pre kauzy svätých Mons. Marcellom Semerarom schválil dekréty pre nového svätca a šesť blahoslavených. Informáciu potvrdilo aj Vatikánske tlačové stredisko.

Na základe potvrdeného zázraku bude svätorečený taliansky kňaz Giustino Maria Russolillo, zakladateľ Spoločnosti Božích povolaní a Kongregácie sestier Božích povolaní z okolia Neapola, kde aj v roku 1955 umrel.

Rady blahoslavených rozšíri Maria Llorença Longo, zakladateľka Kapucínskych klarisiek, ktorá pôsobila v Neapole, kde založila nemocnicu pre nevyliečiteľne chorých. Sestra Maria Llorença Longo umrela v Neapole 21. decembra 1539.

Ďalšou blahoslavenou je poľská sestra Alžbeta Róża Maria Czacka, zakladateľka Kongregácie františkánskych sestier od Kríža. Narodila sa na Ukrajine, ako 22-ročná stratila zrak, obetavo sa však starala o slepých. Umrela v Poľsku v roku 1961.

Svätý Otec schválil aj tri dekréty o mučeníctve. Prvý sa týka kapucínskych misionárskych kňazov z Libanonu, Božích služobníkov Leonarda Melkiho a Thomasa Saleha. Zabití boli z nenávisti k viere v rokoch 1915 a 1917 na území vtedajšej Osmanskej ríše, v čase genocídy proti Arménom. Obaja bratia sa odmietli zrieknuť kresťanskej viery.

Za mučeníka zavraždeného pre vieru bol uznaný aj taliansky diecézny kňaz Boží služobník Luigi Lenzini. Zomrel v noci z 20. na 21. júla 1945 – bol beštiálne umučený partizánskymi komunistami v mestečku Crocette di Pavullo v oblasti Bologne.

Tretí z dekrétov o martýriu sa týka 20-ročnej laičky z Brazílie, „mučeníčky čistoty“. Božia služobnica Isabel Cristina Mrad Campos bola v roku 1982 dobodaná mužom, ktorý sa ju pokúšal znásilniť.

BK

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Zamyšlení nad smyslem národních dějin, II. část

Amerikanismus, hereze, kterou žijeme (1. část)

Africkí biskupi síce odmietajú homo-páry, ale zato chcú sprevádzať ľudí v polygamických vzťahoch. Najnovšie správy neprajú príliš ilúziám…

Škandál v Chicagu: Kňaz posvätil sobáš dvoch lesbičiek