LGBT sa silou – mocou tlačí do farských priestorov -

LGBT sa silou – mocou tlačí do farských priestorov


7. júna 2020
  Krátke správy

Benedikt XVI. sa raz vyjadril, že v súčasnej spoločnosti existuje riziko, že „tolerancia bude zrušená v mene samotnej tolerancie“. Tento trend je výrazný na Západe, ale najtolerantnejšia vyzerá byť asi Kanada, kde najhorším zločinom je dotknúť sa citov inak orientovaných alebo povedať niečo kritické o islame.

Tam 26. mája sudca rozhodol, že katolícka farnosť vo White Rock (Britská Kolumbia) bude predvolaná na súd pre ľudské práva. Dôvod? Farnosť v marci 2019 odmietla prenajať svoju farskú sálu LGBT skupine White Rock Pride Society, ktorá v nej chcela zorganizovať podujatie veľavravne nazvané „Love is love“. Farnosť to jasne odôvodnila tým, že „podpora homosexuálneho životného štýlu“ je v rozpore s katolíckou vierou.

To však tým inak orientovaným nestačilo, chceli to mať písomne, a po štyroch mesiacoch podali sťažnosť pre porušenie ich ľudských práv.

Farnosť podporili právnici arcidiecézy vo Vancouveri, ktorí zdôraznili, čo by po dvoch tisíc rokoch katolicizmu malo byť každému jasné: „Navrhované použitie [farskej sály] je v rozpore s praxou, učením a morálkou katolíckej viery, pretože cieľom Prajdu, večere a tanca pri akcii je povzbudiť a podporovať homosexuálny životný štýl“».

Farnosť a arcidiecéza preto požiadali súd, aby zamietol sťažnosť spoločnosti Pride Society s odôvodnením, že je potrebné, aby náboženské inštitúcie zostali slobodné vo využívaní svojich vlastných priestorov tak, aby to nebolo v rozpore s ich vierou.

Sudkyňa Kathleen Smithová, ako uvádza kanadská webová stránka, síce uznala, že farnosť predložila „presvedčivý argument“ o ochrane náboženských priestorov. Podľa jej názoru to však nestačí. „Tento prípad – hovorí Smithová – je však komplikovaný tým, že farnosť bežne sprístupňuje časť svojich priestorov organizáciám, ktoré nie sú súčasťou katolíckej komunity.“

V skutočnosti „komplikácia“, o ktorej hovorí Smithová, je „geniálnou“ zámienkou, ktorá je čoraz evidentnejšia a prejavom kultúrneho a praktického totalitarizmu. Zostáva totiž faktom, že je to Cirkev, ktorá rozhoduje, komu dá k dispozícii farské priestory a v nijakom prípade štát, súdy či ľudskoprávne orgány nemôžu Cirkvi nič a nikoho vnucovať.

Ide tu o samotné libertas Ecclesiae ohrozovaná rôznymi skupinami, ktoré silou-mocou chcú zmeniť jej učenie. Spolu so slobodou Cirkvi je však v stávke aj sloboda celej spoločnosti, ktorá je zrkadlom Cirkvi.

P.S. Tento prípad má však aj svoju pozitívnu stránku, ktorá človeka poteší, a to že v Kanade sú ešte katolíci, ktorí sa vedia postaviť za učenie Cirkvi, sú ochotní kvôli nemu znášať aj nepríjemnosti a v neposlednom rade, že ich v tom podporí aj biskupstvo.

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Vdp. Štefan Mordel pre Fatimu TV: „Liberalizmus, to nie je sloboda, to je OTROCTVO“

Film „Kolaps“ – vízia Ameriky ponorenej do občianskej vojny

Pápežská akadémia pozvala na svoj samit kalifornského guvernéra Newsoma, fanatického obhajcu potratov, LGBT a klimatickej ideológie, ale aj ďalšie sporné osobnosti

Arcibiskup Bober sa zapojil do predvolebnej politickej propagandy európskych biskupov o Európskej únii a voľbách