Otvorený list Jána Kuffu adresovaný Mons. Tomášovi Halíkovi -

Otvorený list Jána Kuffu adresovaný Mons. Tomášovi Halíkovi


9. októbra 2024
  Spoločnosť

Vážení čitatelia portálu Christianitas.sk,

Mons. Tomáš Halík býva častým hosťom slovenských liberálnych elít, komentuje slovenskú politickú scénu, dokonca spisuje výzvy na jej bojkotovanie zo strany českých politikov. Predmetom jeho kritického záujmu sú najmä národno-konzervatívne tendencie na Slovensku, ktoré s obľubou označuje ako „klérofašistické“.

Terčom jeho útoku sa stal aj slovenský kňaz Marián Kuffa, ktorý pre Mons. Halíka predstavuje závažný problém. Použil pri ňom svoj obľúbený termín „klérofašizmus“ – kladivo na zlých Slovákov.

Brat otca Mariána Kuffu, politik Ján Kuffa sa voči tomuto osočeniu ohradil otvoreným listom, ktorý adresoval priamo Mons. Halíkovi. Dovoľujeme si ho, s jeho súhlasom, ponúknuť našim čitateľom.

***

Ilustračná koláž, zdroj fotografií: youtube.com / T2 T. Kulan, archív Christianitas.sk

Žakovce, 12.8.2024

Dôstojný pán farár, Mons. prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D., Dr.h.c.

Dňa 14.11.2018 počas generálnej audiencie Svätý Otec František odmietol ohováranie ako formu „terorizmu“ a varoval veriacich pred šírením klamstiev. Svätý Otec František vtedy rozoberal prikázanie „nepreriekneš krivého svedectva proti blížnemu svojmu“. Varoval pritom veriacich na Námestí sv. Petra pred ohováraním, ktoré „zabíja, pretože jazyk zabíja ako nôž“.

Tí, čo ohovárajú, sú teroristi, jazykmi zhadzujú bomby a potom odídu, a bomba, ktorú zhodili, všade ničí reputácie,“ vyjadril sa sv. otec František. Obracal sa na ľudí i na médiá, ktoré by sa podľa neho mali vyvarovať šírenia „falošných správ“. „Nezabúdajte, ohovárať znamená zabíjať,“ opakoval pápež.

Presne takejto formy verbálneho terorizmu, o ktorom hovoril sv. Otec František, ste sa dopustili aj Vy, pán farár Halík, na internete v rozhovore so Šimonom Žďárskym dňa 29. 5. 2024, kde ste si len tak vymysleli, že môj brat, statočný kňaz, Marián Kuffa, je vraj podľa Vás dedičstvom „slovenského katolíckeho fašizmu“. A že vraj Kuffa je pre Vás to, čo je pre slovenský katolicizmus strašne nebezpečné a čo je potrebné radikálne odmietnuť. Tento rozhovor potom prevzal a publikoval aj denník Postoj a ďalšie masmédiá.

Volám sa Ján Kuffa, som brat katolíckeho kňaza, predstaveného a štatutárneho zástupcu Inštitútu Krista Veľkňaza (IKV), Ing. Mgr. Mariána Kuffu, Dr.h.c. V IKV v Žakovciach a pracujem po boku svojho brata kňaza už 32 rokov, kde sa momentálne staráme o niekoľko stovák rôzne sociálne odkázaných ľudí z okraja spoločnosti. Staráme sa o telesne postihnutých spoluobčanov, bývalých odchovancov detských domovov, alkoholikov, narkomanov, týrané matky s deťmi, bývalých väzňov, psychiatrických pacientov, bezdomovcov, atď. A najnovšie aj o vojnových utečencov z Ukrajiny. Naši klienti tvoria veľmi rôznorodú skupinu ľudí. Sú medzi nimi aj homosexuáli, lesby, ľudia rôznej farby pleti, Rómovia, černosi, mali sme tu napríklad Nigérijca, egyptského Kopta, alebo Palestínca. Medzi tými našimi ukrajinskými utečencami sa jedni cítia byť etnickými Rusmi, iní zasa etnickými Ukrajincami. Sú medzi nimi aj ukrajinskí Židia, alebo aj potomkovia krymských Tatárov. Všetci títo majú však jedno spoločné. Fašisti kedysi presne takýchto zabíjali a tí dnešní neofašisti takýchto nenávidia a najradšej by ich zabíjali taktiež. K fašizmu majú najbližšie tí, ktorí tvrdia, že náš národ je v úpadku kvôli nepriateľom (Židom, Rómom, homosexuálom, migrantom…) a na to, aby sa ho podarilo znovu obrodiť je potrebné zbaviť sa ich. Preto je vraj potrebné zaviesť aj nejakú formu totalitného represívneho štátneho režimu.

Existuje množstvo definícii fašizmu. Líšia sa od seba viac, alebo menej. Svojimi skutkami sa však môj brat kňaz, Marián Kuffa k žiadnej z týchto definícií ani len zďaleka nepribližuje. Naopak, môže slúžiť ako príklad opaku toho čo fašizmus vyznáva. Radikálny šovinizmus, neznášanlivosť, rasizmus, antisemitizmu, militarizmus a aj rôzne totalitne režimy rezolútne odmieta nielen môj brat, ale aj my všetci jeho spolupracovníci.

Tento Váš bezprecedentne surový verbálny útok na môjho brata kňaza, Mariána Kuffu nebol však ani zďaleka ojedinelý a náhodný. Vy sa tých surových verbálnych útokov voči môjmu bratovi dopúšťate vedome, pravidelne a systematicky už viac rokov.

Tlačovo-digitálna rada Slovenskej republiky (TR SR), výkonný orgán Asociácie na ochranu novinárskej etiky (AONE) v oblasti etickej samoregulácie novinárov, vo svojom rozhodnutí z 18. októbra 2018, pod č. k. 10/2018, skonštatovala, že autor Michal Havran vo svojom komentári „Pošlite Kuffu do cirkusu“ uverejnenom v denníku SME 27. júna 2018 použil „nenávistné prejavy (hate speech) nie nepodobné fašizoidným prejavom“. Michal Havran v tomto svojom komentári mimoriadne hrubým agresívnym a nenávistným spôsobom hanobil nielen môjho brata kňaza Mariána Kuffu, ale aj našich slovenských biskupov a všetkých našich katolíckych veriacich spoluobčanov.

Ján Čarnogurský mladší podal vtedy na Havrana trestné oznámenie s podozrením, že týmto článkom hanobil národ, rasu a presvedčenie v zmysle trestného zákona.

Môj brat kňaz Marián Kuffa v tom čase článok autora M. Havrana odsúdil, no verejne sa vyslovil proti jeho trestnému stíhaniu. Vy, pán farár Halík, nielenže ste spomenutý článok neodsúdili, ale ste sa spolu s ďalšími progresívnymi veriacimi šokujúcim spôsobom verejne svojim podpisom v otvorenom liste pod názvom, Progresívni veriaci, z 13. februára 2020, postavili na stranu fašizoida a šíriteľa nenávistného prejavu (hate speech). Zdôrazňujem, že nie M. Kuffa, ale Tlačovo-digitálna rada Slovenskej republiky (TR SR), výkonný orgán Asociácie na ochranu novinárskej etiky (AONE) tvrdí, že M. Havran je fašizoid a šíriteľ nenávistného prejavu (hate speech). Vy ste vtedy obhajovali ozajstného fašizoida M. Havrana a z môjho brata kňaza Mariána Kuffu sa podlo pokúšate umelo vyrobiť fašistu.

Viackrát ste sa o mojom bratovi kňazovi, Ing. Mgr. Mariánovi Kuffovi, Dr.h.c pejoratívne verejne vyjadrili, že je nevzdelaný. Že vraj používa vo svojich kázňach tirády chvastavých slov a že má vraj mentálne blízko k bezdomovcom, o ktorých sa stará. Toto Vaše naduté presvedčenie, že práve Vy, pán farár Halík, ste tým rozhodcom, ktorý má právo určovať kto je vzdelaný a kto je nevzdelaný a kto má akú mentalitu, však vyvoláva zhovievavý úsmev na tvári každého, kto o Vás vie, že vy ste napríklad totálny diletant a amatér v oblasti exaktných vied. Práve tých vied, kde mentálna kapacita a vrodená inteligencia je pre takýto typ vzdelania nevyhnutná. Takýmto brilantným vzdelancom bol napríklad nedávno zosnulý anglikánsky kňaz, teológ, nositeľ Templetonovej ceny, John Polkinghorne, ktorý však bol zároveň aj časticovým teoretickým fyzikom, ktorý prispel k objavu kvarkov, a ktorý pôsobil aj ako profesor matematickej fyziky na Cambridgeskej univerzite. Vôbec si neviem predstaviť tohto fenomenálneho intelektuála, že by sa niekedy primitívne naduto vyvyšoval nad iných, tak ako to robíte Vy, pán farár Halík. Takíto ľudia sa chvastať nepotrebujú. Navyše vedia, že by vyzerali veľmi hlúpo.

Poúčate môjho brata, ako nejakého školáčika, aby si vraj najprv preštudoval diela nejakých liberálnych mysliteľov a aby sa až potom k liberalizmu vyjadroval. Je to však to isté, ako keby ste niekoho povýšenecky poúčali o tom, že odsudzovať komunizmus a jeho zločiny môže až potom keď si preštuduje Leninove spisy, alebo Marxov Kapitál a že odsudzovať zverstvá nemeckého nacizmu mu dovolíte až potom, keď si prečíta napr. Hitlerovo dielo Mein Kampf. Inteligentný človek nemusí strácať čas nad čítaním diel nejakých pochybných liberálnych mysliteľov. Takýto človek vidí ovocie dnešného progresívneho liberalizmu. Progresívny liberalizmus dnes pohŕda serióznou vedou, biológiou, popiera realitu, falšuje históriu, zavádza cenzúru a na západných univerzitách už takmer celkom zabil akademické slobody. Kresťanov považuje za svojich nepriateľov.

Vy, pán farár Halík, ako občan Českej republiky, sa sústavne hrubo miešate aj do našich slovenských vnútorných politických záležitostí a nerešpektujete výsledky riadnych demokratických volieb na Slovensku. Otvorene podporujete extrémny progresívny liberalizmus, napr. stranu PS (Progresívne Slovensko), sústavne ospevujete bývalú prezidentku Čaputovú, ktorá bola pred tým ako sa stala prezidentkou podpredsedníčkou PS. Vyzdvihujete neustále Vatikánom potrestaného emeritného biskupa Bezáka. Pohŕdavo sa vyjadrujete aj o Konferencii biskupov Slovenska.

Je šokujúce ako ste sa vyjadrili po brutálnom atentáte na nášho premiéra R. Fica. Fico vraj nie je žiadne neviniatko, a len „sklízí, co zasel“. Neuveriteľné. Áno? Aj Svätý Otec sv. Ján Pavol II nebol žiadne neviniatko a taktiež po atentáte iba „sklízel, co zasel“? Sv. Ján Krstiteľ a celá tá plejáda kresťanských mučeníkov taktiež iba „sklízela, co zasela“?

Vy ste sa vyjadrili, že zo strany podporovateľov progresívneho liberalizmu ste nezaznamenali žiadnu hrubosť, podobnú akú vidíte v politických stranách vo vládnej koalícii. Otvorte si oči, pán farár Halík! Progresívny liberalizmus dnes na Slovensku produkuje fašizoidov, akým je napr. M. Havran a mnohých ďalších jemu podobných, ale už aj ozajstných skutočných teroristov, akým sa stal, po atentáte na premiéra SR Roberta Fica, progresívny liberálny aktivista Juraj Cintula.

Aj ten Váš militantný názor na riešenie vojny na Ukrajine je taktiež diametrálne odlišný od názoru sv. otca Františka. Sv. otec uprednostňuje mierové rokovania pred vojnovým riešením konfliktu.

Dňa 29.5.2024 povedal sv. otec František pri udeľovaní novinárskych cien novinárom aj toto:

Znepokojuje ma napríklad manipulácia tých, ktorí dokážu zaujímavo propagovať nepravdivé správy, aby nasmerovali verejnú mienku,“

Nie je to až tak dávno keď tí perfektne učesaní, bezchybné oblečení Nemci s uhladeným správaním začali zrazu sami seba považovať za akýchsi nadľudí. Odrazu začali rozdávať ľudským bytostiam, ktoré považovali za menejcenné, aj nálepky a viditeľné značky. Ty si Žid, ty si Cigáň, ty máš inú farbu pleti, ty si boľševik, ty si homosexuál a ty si telesne postihnutý… Ty nemáš právo žiť.

Je to odporné keď si nejaký katolícky kňaz v slušivom kňazskom rúchu s uhladeným správaním s vycibrenou rétorikou zrazu začne o sebe namýšľať, že on je práve tým, kto môže len tak beztrestne rozdávať nálepky a označovať svojho spolubrata v kňazskej službe za fašistu. A keď to ešte propaguje aj zaujímavo v kvetnatých súvetiach, so záľubou v rečníckych obratoch a prostriedkoch.

Všetci sme hriešni. Všetci sme niekedy niečo pokazili a všetci máme čo naprávať. Opravte sa aj Vy, pán farár Halík a očistite dobré meno môjho brata kňaza Mariána Kuffu, ktoré ste tak surovo pošliapali. V opačnom prípade budem nútený požiadať o pomoc trebárs aj Vatikán.

S pozdravom,

Pochválený buď Pán Ježiš Kristus,

Ján Kuffa

Kópiu tohto listu posielam aj (mená uvádzam bez titulov):

Dekanka Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej, Eva Lehečková

Šéf Ústavu filosofie a religionistiky na filozofické fakultě Jakub Jirsa

Diecézny biskup Spišskej diecézy Mons. František Trstenský

Mons. Jan Graubner pražský arcibiskup a metropolita český

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Katolícka organizácia v Španielsku spustila kampaň za očistenie objaviteľov a evanjelizátorov Ameriky: Ani vrahovia, ani otrokári! Boli to hrdinovia s svätci!

Biskupská návšteva v sídle Nadácie Slovakia Christiana

Škótsko dosiahlo zatiaľ vrchol sekulárnej orwelliády: Modliť sa proti potratom bude trestné aj doma, pokiaľ váš dom leží v okolí kliniky

Aplikácia Exodus 90 pomáha mladým mužom duchovne rásť vo viere. Tento mesiac aj s bl. Karolom Habsburským